Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) настоява управляващите да изпълнят дадено от тях предизборно обещание за внасяне и гласуване на законопроект за създаване на самостоятелна съсловна организация. В противен случай от съюза са готови на протести, съобщи пред БНР председателят на БСЛАФ Александър Александров. Фелдшерите са дали краен срок за справяне с проблема до 19 февруари.

"Като начало ще спираме работата в спешните центрове, ще се излиза пред лекарските центрове и филиалите. Ще се извиним на пациентите и гражданите, като ще помолим лекари и медицински сестри да ни заместват, докато протестираме. Ако няма положителен ефект, ще има протести и пред Народното събрание", обясни Александров.

По думите му институциите си прехвърлят топката и не желаят да комуникират с тях. Фелдшерите настояват за разглеждане на законопроекта за отделна съсловна организация за тях и лекарските асистенти.

Нямаме закон за съсловната организация. Основният проблем е липсата на представителство на съсловието пред институциите. Не можем да решаваме проблемите, които се появяват в работата ни. Не можем да се обучаваме и саморегулираме, коментира Александър Александров.

Фелдшерите и лекарските асистенти в България са около 2 500.

Припомняме, че втори ден протестират земеделски производители, които блокират пътища на различни места в страната. Днес стана ясно, че са в протестна готовност и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

С палатки пред МЗ синдикат подготвя национален протест

С палатки пред МЗ синдикат подготвя национален протест

Настояват правителството да изпълни поетия пред тях ангажимент за вдигане на заплатите