Палатков лагер беше организиран пред Министерството на здравеопазването от националния синдикат "Защита", съобщи БНР. Медиците протестират заради неизпълненото обещание на премиера Кирил Петков от началото на месеца за увеличаване на заплатите в сектора. От синдиката заявиха, че на 12 май ще излязат на национален протест.  

От "Защита" настояха правителството да изпълни поетите пред тях ангажименти да се повишат възнагражденията на работещите в сферата на здравеопазването.

Председателят на синдиката Красимир Митов обвини премиера Петков в лъжа, тъй като в новия бюджет на Спешната помощ не било залегнало никакво увеличение на работните заплати.

Медиците заплашиха с национален протест на 12 май

Медиците заплашиха с национален протест на 12 май

Искат индексация върху заплатите си

Фелдшери и лекарски асистенти също протестираха пред здравните и лечебните заведения, в които работят, заради липсата на възможност за създаване на собствена съсловна организация.

По информация на БНТ фелдшерите от Спешна помощ в Русе са настояли за законова промяна, която да им позволи да учредят такава структура, която да работи за решаването на проблемите им и да защитава правата им. Протестиращите искат и достойно заплащане за труда си.

В Русенска област работят 60 фелдшери, повечето са над 50-годишна възраст и обслужват малките населени места, където няма лекар.