С национален протест на 12 май заплашиха медиците, ако дотогава не бъде гарантирано увеличението на заплати на лекарите, сестрите и санитарите. Индекнсацията е залегнала в колективния трудов договор.

Това съобщи БНР, позовавайки се на Красимир Митов - председател на Национален синдикат "Защита", по време на предупредителен протест на служители от столичната болница "Царица Йоана" - ИСУЛ. 

Сербезова обеща подпис за заплатите на медсестрите до дни

Сербезова обеща подпис за заплатите на медсестрите до дни

Очаква се Анексът към Националния рамков договор да бъде подписан в началото на април

"След празниците докато това нещо не се случи, отваряме палатков лагер пред Министерството на здравеопазването. На 12 май свикваме национален протест и няма да се приберем, докато този проблем не бъде решен", обясни Митов.

"Договорът изцяло е с пожелателен характер. Той се подписа в последните 20 години и никога това, което са подписали, не се е случило", каза Митов.

Ковид мерките падат, но ще има ли финансови стимули за лекарите?

Ковид мерките падат, но ще има ли финансови стимули за лекарите?

Да се запазят маските в моловете и в градски транспорт

Според него обещанията от премиера, обвързани с този договор, остават една голяма лъжа. Искаме конкретно правителството да излезе с мерки, да каже как и откъде ще намери тези пари и как те ще отидат до лекари, до сестри, до санитари и така нататък, обясни председателят на Национален синдикат "Защита".

Той изтъкна, че за досегашните обещания не са се правили никакви сметки, но досега тези пари са ги плащали.