Вече има хора, заразени едновременно с грип и с коронавирус, показва изследване в една от най-големите университетски болници в София. Пациенти са се изследвали по желание с комбиниран тест, препоръчван от Световната здравна организация за специфична диагностика, пише "24 часа".

Тестът разграничава трите вируса като причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение - грип А, грип В и SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната инфекция.

Чрез мултиплексния PCR тест изследването показа едновременно грип А и SARS-CoV-2 при трима души. Това съобщи проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. П

По думите й, появата на случаите не е изненадваща. Вирусолозите предупреждават отдавна за такова развитие в месеците, когато циркулира и сезонният грип.

Единият доказан случай е на човек с онкологично заболяване и поради това с уязвима имунна система, но другите двама са имали само леки подкашляния.

Тестът използва същата технология както вече познатия PCR за COVID. Секретът за пробата също се взема от носа и гърлото, но използва различни праймерни и флуоресцентни сонди, насочени специфично към съответните различни маркери на вирусите.

В Сибир се появиха мутации на коронавируса

В Сибир се появиха мутации на коронавируса

Попова не разкри подробности колко заразна или смъртоносна е мутацията

Теоретично грипни вируси може да се открият и през лятото, но масовото разпространение е през студените месеци. За България пиковете обикновено са през януари - февруари. Втора вълна най-често се развихря през март с друг щам. При такъв сценарий човек може да бъде "повторен" от грипа - да изкара и двата преобладаващи варианта за сезона.

Тази зима се очаква усложнена обстановка поради пандемията.

Последствията от заразяване с грип и COVID едновременно все още не са ясни, но сега повече от всякога е сигурно, че е по-добре да се ограничи грипната епидемия.

В научните среди се оформят две водещи хипотези за предстоящите месеци: когато се обединят двата типа вируси, ще се влоши драстично протичането, или новите ни хигиенни навици и носенето на маски всъщност могат да намалят разпространението на грипа. Втората версия е очаквана в държавите, в които има респект към правилата и обществена загриженост те да се спазват.

Никой не може да предвиди колко тежък ще бъде грипният сезон, каза вирусологът. Но има някои добри новини от южното полукълбо, където активното време за инфекцията приключва. В Австралия, Чили, Нова Зеландия процентите са безпрецедентно ниски.

Общата статистика от тестовете към 17 ноември показва 44% положителни от направените изследвания.

"Екипът ни работи с максимално натоварване и без почивка - каза проф. Аргирова. - В нашата лаборатария, например, положителните тестове за коронавируса през последните дни вече са повече от половината от всички направени", каза вирусологът.