И през тази година мурсалският чай, наричан още пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна. Забраната е в сила втора поредна година. Целта е да се възстановят находищата му в природата, обявиха от Министерството на околната среда и водите.

Ограничението е регламентирано със заповед на екоминистъра Ирина Костова, обнародвана в Държавен вестник.

Специалният режим на опазване и ползване по Закона за лечебните растения се прилага за видове, при които има трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата.

Със заповедта се забранява събирането на 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна, като изключение се прави за количества, събирани за лични нужди.
Сред тях са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и др.

Определени са и допустими за събиране количества от 11 билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на трите Национални парка - Рила, Пирин и Централен Балкан. Някои от тях са лечебна иглика, червен божур, ароматно еньовче, лудо биле, лютива тлъстига, лечебен ранилист.

Сигнали за нарушения могат да се подават в съответните Регионални инспекции по околната среда и водите. Те осъществяват и контрола при нарушения на заповедта.