"Разкриваме още едно отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в общинска болница - 10 легла в Първа градска болница. Отделението по пулмология вече е преоборудвано в отделение за лечение на заразени с коронавирус". Това съобщи във "фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Така Първа УМБАЛ става втората общинскa болница след Втора МБАЛ, в която ще се лекуват болни от коронавирус. В двете общински лечебни заведения има общо 20 легла.

Фандъкова уточнява, че е осигурен отделен вход, така че болницата да продължи и лечението на други пациенти.

По думите й е създадена организация за дезинфекция след всяка линейка и са проведени обучения на персонала, който ще се грижи за болните. Екипът на отделението вече е започнал дежурства.

Разкриват само едно отделение за болни от коронавирус във Втора градска болница

Разкриват само едно отделение за болни от коронавирус във Втора градска болница

По разпореждане на Йорданка Фандъкова

Столичният кмет уверява, че логистичният център на София към момента разполага с достатъчен брой защитни костюми и маски. Очакват се доставки на още предпазни средства, включително и за многократна употреба. С тях ще се подпомагa и работата на общинските болници, в които се разкриват отделения за пациенти с COVID-19, пояснява още Фандъкова.

"Предстои разкриването на още две отделения за заразени с COVID-19 - в Четвърта градска болница с 5 легла и Пета градска - с 10 легла плюс 2 интензивни", пише още кметът.

До момента във Втора градска болница са преминали 14 пациента. Фандъкова отбелязва, че е внедрена високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време физиологичните показатели.