Има 6 доказани случая на заразени с коронавирус сред завърналите се от Занзибар български туристи, съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Пробите ще бъдат проверени и за новите варианти на вируса. Припомняме, че сутринта бе съобщено за четири доказани случая на коронавирус сред завърнали се от Африка българи.

Задължителната 10-дневна карантина за прибиращите се от Африка ще продължи за неопределено време именно заради опасността от пренасянето на опасните варианти на вируса.

За всички, които се прибират от Африка, здравните власти предлагат експресно изследване още на летището. За останалите изследването се прави в последния от 10-те дни карантина, поясни доц. Кунчев.

"За да са сигурни и те, че не са носители на някой от новите варианти на вируса, а и ние, че след изтичане на карантината те вече не представляват опасност за никого." - добави главният държавен здравен инспектор.

Опасното безгрижие на Занзибар: „Тук няма коронавирус”

Опасното безгрижие на Занзибар: „Тук няма коронавирус”

А болниците вече са препълнени...

Така нареченото пълно геномно секвениране, което доказва дали заразените са носители на някои от новите варианти на коронавируса, се прави седмично за над 100 проби. Затова към момента все още няма данни дали шестимата заразени от Занзибар са носители на британския, нигерийския или южноафриканския вариант.

Водещото при наложената задължителна карантина е здравето и животът на хората, подчерта Кунчев.

"Ние не сме някои злобни хора, които искат да провалят почивката на някой, а искаме да гарантираме и на тези хора, които пътуват по тези дестинации, и на тези, които ще контактуват с тях като се върнат, че това е напълно безопасно. Начинът това да стане, е чрез проследяване наистина на всички завърнали се, така че е много рано да кажа докога тази мярка би продължила. Докато има риск." - посочи Кунчев.

Решението за карантината е взето на базата и на съобщения от Испания и Белгия за вече възникнали огнища вследствие на завърнали се от Танзания туристи. Над 10 хиляди са българските туристи, които вече са се записали за пътуване до Занзибар, Тунис, Египет, Мароко и Кабо верде за този и следващия месец.

От обединението на туроператорите обясниха, че не възразяват срещу мерките, но настояват да бъдат уведомявани предварително.

"Заповеди за разпускане или затягане на мерки при пътуване да имат 15-дневен гратисен период. Тоест, за поне 15 дни предварително да се знае, че такава заповед ще се пуска. Математиците на БАН правят модели, които спокойно могат да предвидят за 15 дни напред как ще върви заболеваемостта." - заяви зам.-председателят Димитър Балтов.

Туроператори недоволни от налаганата карантина за Занзибар

Туроператори недоволни от налаганата карантина за Занзибар

Над 10 000 са българските туристи от началото на годината