От началото на годината са регистрирани 214 положителни за коклюш, като в риск са новородените деца. Най-голямо е разпространението на заболяването в София-град, а в 11 области няма регистрирани случаи. Това заяви служебният здравен министър д-р Галя Кондева по време на заседанието на Комисията по здравеопазване във връзка със засилващото се разпространение на коклюш в България.

Тя обясни, че Министерството на здравеопазването (МЗ) наблюдава постоянно заболеваемостта от коклюш. Ведомството е изпратило писма до регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Българския лекарски съюз (БЛС) с цел да се насочи вниманието на българските специалисти към заболяването - личните лекари да направят преглед на имунизационния статус на лицата, имунизациите и реимунизациите, да отстранят пропуски и да обхванат хората, които не нямат необходимите ваксинации.

Осигурени са тестове за диагностика. Въведени са критерии за преценка при какви случаи да се направи диагностиката. Осигурени са и допълнителни средства за закупуване на средства за лабораторна диагностика. Анализират се ежедневно какви са тенденциите и разпространението на коклюша, поддържа се връзка и с Министерството на образованието и науката (МОН) за здравето на учениците. Няма да се всява паника, когато не е необходимо.

Всеки болен от коклюш трябва да подлежи на самоизолация за не повече от 30 дни, а неболедувалите се поставят под медицински контрол за 14 дни.

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година

При поява на коклюш в детска градина, ясла или училище засегнатата група или клас се поставят под карантина, а засегнатите лица - под медицински контрол за срок от 14 дни. За заболелите трябва да се съобщават с бързо известие и ще се взимат съответните мерки.

Ваксините се закупуват от МЗ и се разпределят чрез общопрактикуващите лекари. Осигурени са всички необходими ваксини. В склада на Министерство на здравеопазването има достатъчно ваксини за коклюш за деца от 2-месечна възраст до 2-годишна възраст. До края на тази седмица ще бъдат внесени още 2 000 дози ваксини, като в момента са налични 750. Министерство на здравеопазването отчита добро имунизационно покритие, като България то е 92.4%. Заболяването от коклюш се регистрира както при ваксинирани, така и при неваксинирани.

Реакцията на Министерство на здравеопазването при епидемично разпространение на коклюш и извънредна епидемиологична обстановка

Задължителни имунизации и реимунизации за определени групи от населението, както и определяне на ред и начин, различен от имунизационна календар. При необходимост ще се разпореди ваксинация на новородените две седмици преди достигането им до 2-месечна възраст - т.е. на месец и половина.

Бременните жени също могат да се ваксинират, за да могат да предпазят децата си от коклюша.

Две бебета починаха след заразяване с коклюш в Кюстендил

Две бебета починаха след заразяване с коклюш в Кюстендил

Бебенцата са били на 1 месец

Към настоящия момент налични са 650-700 дози от ваксината "Бустрикс". В петък се очаква да бъдат внесени още 2 000 дози от ваксината "Бусктрикс" и разпределени в аптечната мрежа. Проблем има с настроените антиваксъри, но ситуацията в момента ще е тази, която да мотивира голяма част от родителите да заведат децата си за ваксинация, надява се здравният министър.

Аптеките ще бъдат осигурени с ваксини, увери Кондева. Изключително е засилена имунизацията при малките деца.

Галя Кондева добави още, че има ваксина за коклюш, предназначена за деца над 12-години. Министерство на здравеопазването ще даде необходимата информация за ваксинация, за да се спрат спекулациите. Себестойността на един PSR тест е между 20-30 лв., като са осигурени такива в столичната РЗИ и Националният център по заразни и паразитни болести. Ще се отделят средства за PSR тестове и за големите градове.

"МЗ не може да поеме желанието на всички, тъй като тестовете целят освен установяване, но и предотвратяване на заболяването", каза здравният министър. Ако някои родител желае да изследва детето си, може да използва механизма, който се осигурява от здравното министерство. В МЗ е създаден специализиран сайт за имунизациите в България и там има достатъчно информация, отворена линия и въпроси, на които се отговаря постоянно.

Допълнително, МЗ има подписано споразумение с информационно обслужване за възможността за наливане на стари данни в специализирания сайт за имунизации. Галя Кондева обаче е притеснена дали няма да се изкриви статистиката затова кой е имунизиран и кой не, но е важно в системата да влизат коректни данни за имунизациите.

Имунизациите за коклюш трябва да се извършват в точната година на навършване.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова посочи, че е важно да се хване самата бактерия рано, а не да се търсят антитела. Важно е да бъдат обучени личните лекари за PSR изследванията. В Националния център по заразни и паразитни болести имат резерви и тестовете няма да свършат. Бройката им е някъде между 2 и 5000 теста за коклюш.

Половината области в страната докладвали коклюш

Половината области в страната докладвали коклюш

175 са потвърдените нови случаи