Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар - след втория месец на бебето. Причината - към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести. Това съобщават от Министерски съвет днес.

Това решение е било взето по време на среща между премиера Димитър Главчев и министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите, тъй като такива пикове се наблюдават обичайно през период между 3 и 5 години, посочи министър Кондева.

Ангел Кунчев е потвърдил думите ѝ, като заяви, че ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света.

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бебетата и децата да не се събират с много хора

В България до момента регистрираните случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г. По време на срещата е била обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш.

Властите призовават родителите да бъдат отговорни и при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

От своя страна Емилия Лазарова коментира, че в Министерството на образованието и науката внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието. От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки.

Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени, увери Димитър Главчев.

"Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим", допълни той, като заяви, че е доволен от предприетите мерки.

Десетки класове в няколко училища в София са карантинирани заради коклюш

Десетки класове в няколко училища в София са карантинирани заради коклюш

Чака се предписание от РЗИ, под 10 са засегнатите учебни заведения в столицата