Правят ли се операции без нужда, за да печелят болниците, питат в разследване на Нова телевизия.  

България е на първо място по брой болници на глава от населението в Европа. Но и на челно място по смъртност. Парите за здраве се увеличават всяка година, но никога не стигат. Болниците са търговски дружества и трябва да печелят, обобщават от Нова телевизия.  

Принципът е повече пациенти, повече пари. Целта е усвояване на здравните вноски на пациентите. Начинът за тяхното събиране е клиничните пътеки, които никой не знае как се остойностяват.

Пациентите в България не знаят какво правят лекарите с тях. Изводът е от последния доклад на Европейския здравен индекс. Формално, непосредствено преди интервенция, пациентът подписва куп документи. 

Бумът в разкриването на клиники по инвазивна кардиология започва преди 6 години. Цените на пътеките са атрактивни. Единственото условие за успех е техният оборот. 

Според данните на Здравната каса през последните четири години, разходите за медицински изделия са нараснали с близо 12,5 милиона лева. 

В няколко сигнала до Министерството на здравеопазването, в различни правителства, лекари от пловдивската болница „Свети Георги”, желаещи анонимност, пишат: „Доставят се около 700 стенда на месец, при условие, че реално се използват около 100 броя”. От Здравното министерство до този момент няма реакция. 

От болницата обясниха, че за доставката на медицински изделия има строг регламент, който се спазва.