За да се спре масовото разпространение на коронавируса, означава не само да не заразяваш, но и да не бъдеш възприемчив. Това заяви пред БНТ имунологът доц. Велизар Шиваров.

Относно въпроса дали ваксинираният човек продължава да разпространява вируса или не, той посочи, че това е трудно да бъде установено и не е практически важно.

По негови думи част от хората не развиват достатъчно силен протективен имунен отговор и те могат да се разболеят и да бъдат разпространители на вируса.

Смисълът на масовата ваксинация е не само ти да се предпазиш, а много хора да бъдат невъзприемчиви, така че тези, които останат възприемчиви, да не бъдат покосени от този все по-рядко циркулиращ вирус, обясни имунологът.

Експерти: Мерките дават резултат, но все още е рано за колективен имунитет

Експерти: Мерките дават резултат, но все още е рано за колективен имунитет

Около ваксините битуват митове и недоверие към управляващите

Той посочи, че ваксините целят да изградят имунен отговор срещу определен компонент на вируса и от наличните към момента препарати повечето от хората изграждат някакъв имунен отговор.

Целта на ваксините е да имат протективни неутрализиращи тела, които са предпоставка за т.нар. стерилизиращ имунитет, т.е. човек да не може да се разболее, поясни експертът.

Относно това дали ваксините покриват целия спектър от мутации на COVID-19, Шиваров заяви, че когато вирусът се поставя под натиск, естественият отговор е съществуващите варианти, които евентуално са резистентни на тези ваксини, да избуят, да станат доминантни и да предизвикват нови, тежко протичащи вълни на заболяването.

По негови думи новите варианти на вируса намаляват антителата, изградени срещу оригиналния щам, но ваксините все още са достатъчно ефективни.

Колективен имунитет срещу COVID-19 - само с ваксина, не и с масово преболедуване

Колективен имунитет срещу COVID-19 - само с ваксина, не и с масово преболедуване

Наблюдавало се безразборно приемане на хранителни добавки за имунната система

Той обаче предупреди, че е теоретично възможно да се появят нови варианти, които да направят неутрализиращите антитела по-ниско афинитетни.

Относно изграждането на колективен имунитет като начин за справяне с пандемията имунологът подчерта, че нашият шанс е да се ваксинираме. По негови думи не трябва да разчитаме, че другите ще се ваксинират, за да ни пазят.

Шиваров прогнозира, че имунитетът ще трае по-дълго от година, защото сме в непрекъснат контакт с вируса и това напряга имунитета.

Той изтъкна, че за пръв път човечеството има възможност да познава толкова добре патогена на генетично ниво и да предложи рационално решение за справяне с пандемията.