"Вирусът не е активен в околната среда, той е активен в човешкия организъм. Като попадне в клетката, използва нейната енергия, за да се възпроизведе".

Toва заяви пулмологът д-р София Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Данни от Европейското респираторно послание сочат, че броят на хронично болните от ХОП и астма, които са се заразили с COVID-19, е малък. Причината - инхалациите, които пациентите прилагат за придружаващите си заболявания намаляват риска от новия щам на коронавируса.

"Само 2,3% астматици са заболели от COVID-19 по света. Болните от ХОП - 4,3%, диабет - 6,6%. Причината е, че лекарствата, които инхалират пациентите, намаляват експозицията на рецепторите, за които се закача коронавирусът", отбеляза д-р София Ангелова.

Тя посочи, че обикновено хората с придружаващи заболявания спират лечението си през лятото, защото периодът е лек. Сега обаче съветва да не го правят, защото то ги предпазва и от вируса.

Пулмологът изтъкна, че клетъчният имунитет играе най-важна роля в борбата с коронавируса.

"Имунитетът има 2 клона - th1 и th2. Трябва да поддържаме нашата имунна система с добра храна, витамин А, Е, С. Сега излизайте на слънце и взимайте витамин D. Имунната система се поддържа с добро настроение, не със страх и паника. Страхът и паниката потискат имунните клетки", посочи тя.

Д-р София Ангелова смята, че протестите ще активират адреналина на хората и ще засилят имунитета им срещу коронавируса, но призова да бъдат разумни и внимателни.