Хората, диагностицирани с аутизъм, както и техните семейства, са поставени в крайно неравностойно положение. Трябва да се създат интегрирани екипи, които да наблюдават и лекуват аутистите.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на двудневния форум за качеството на социалните услуги и аутизма в Плевен, организатор, на който е сдружение "Аутизъм днес".

Според Йотова е много важно да се установят проблемите, които институциите и гражданските структури заедно да разрешат, особено след като на 11 ноември изчезна 12-годишният Александър, който е с тежка форма на аутизъм.

Все още няма следа от изгубилия се Александър
Обновена

Все още няма следа от изгубилия се Александър

Показанията на бащата на Александър не се разминават, не е подлаган на детектор на лъжата

Силно активните граждански организации редовно се сблъскват с бюрокрация и неразбиране, посочи Йотова. Тя настоя за разработване на план за няколко години, който да развие национална програма за всички нуждаещи се, като допълни, че държавата също ще помогне.

Друго важно действие е да се създаде регистър на хората с аутизъм, да се анализират медицинските практики у нас и в чужбина, да се коментират проблемите със социалните условия и здравеопазване, както и мониторинг на тези практики от специалисти, заяви вицепрезидентът.

Необходимо е специализирано обучение на всички около хората с аутизъм, както и развитието на учебни програми, които да помагат на общопрактикуващите лекари, посочи Йотова.

"Взаимното информиране на родители и професионалисти е задължително за добрите грижи за аутистите. Никой по-добре от родителите не познава децата си и техният опит трябва да бъде водещ - навици, факторите, които предизвикват стрес, свързани със заобикалящата среда или различни действия и събития", заяви вицепрезидентът.