България е задействала механизма на ЕС за гражданска защита. Това обяви говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари, съобщава БНР.

Като мотив страната ни е посочила резкия скок на новозаразените и смъртните случаи от коронавирус.

Властите ни са поискали кислородни апарати, монитори за пациенти, легла за спешни отделения и кислородни маски.

Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса

Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса

От банката са обезпокоени от ниския процент ваксинирани...

Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване, обясни Уйвари и допълни, че се преглеждат и наличните запаси на резерва на ЕС, който е разположен в няколко държави.

В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, ЕК ще поеме 75% от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита, увери говорителят на Комисията.

Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС.

Отново над 1000 души с COVID-19 приети в болница за ден

Отново над 1000 души с COVID-19 приети в болница за ден

Към 10 ноември активните случаи са 115 052

Впоследствие от Министерството на здравеопазването потвърдиха, че страната ни е поискала задействането на Механизма на ЕС за гражданска защита.

По този механизъм България може да получи: медицински кислород /при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България/; апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC); респиратори за инвазивна интервенция; реанимационни легла за интензивни отделения; пациентски монитори; медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти.

Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че при рязко влошаване на пандемичната ситуация ще може незабавно да се доставят необходимите средства.

От МЗ увериха, че засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава все пак се наложи, ЕК ще бъде готова да предостави незабавно помощ на страната ни.