Оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева поискаха от пациентска организация "Заедно с теб", съобщи БНР.

Да се създаде регистър на родилките, регистър на донорските яйцеклетки, както и да има публичен достъп за успеваемостта на клиниките искат от неправителствената организация.

Сметната палата отчита провалени инвитро процедури заради забавяне

Сметната палата отчита провалени инвитро процедури заради забавяне

Родени са 2 171 деца при 7 598 процедури ин витро

Мотивът за исканата оставка е докладът на Сметната палата от преди седмица, според който липсва ефективен контрол върху клиниките, работещи с центъра.

В доклада е описано, че разходите за ин витро в Центъра за асистирана репродукция остават същите, въпреки увеличения брой процедури. Проверката на Сметната палата в Центъра е за периода от 01 януари 2014 г. до 30 юни 2016 година. Има сключени договори с болници, които не отговарят на регламентираните критерии за успеваемост.

Председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева смята, че прокуратурата трябва да влезе в Центъра за асистирана репродукция.

Още една пациентска организация - Сдружение "Диабет, преддиабет метаболитен синдром", цитира анкета, направена сред 600 жени, подложени на ин витро процедури, според която инвитро клиниките не предоставят на пациентките цялата нужна медицинска документация.

Според Пенка Георгиева началникът на Центъра по асистирана репродукция Мария Георгиева не работи по правилата, Самият Център не проверява как работят клиниките, смята Георгиева.

Според представители на пациентските организации, цитираните 28 процента успеваемост на центровете у нас от доклада на Сметната палата не са точни. Според гражданските организации този процент е на половина по-нисък. Те го обясняват с това, че се броят децата, родени инвитро, а трябва да се броят забременелите жени. Обикновено забременелите инвитро жени раждат по две деца. Така че пациентските организации настояват да има регистър на родилките, регистър на донорските яйцеклетки, както и да има публичен достъп за успеваемостта на клиниките, които работят с Центъра за асистирана репродукция.