Да, това не е здравна криза, а национално бедствие, защото оказва влияние върху всичко - социалния живот и стопанската дейност. Затваряне на страната точно сега не трябва да има, трябваше да е по-рано, за да не стигнем върха. Сега би било с обратен ефект, тъй като няма как да се приложи, а локдаун ще доведе до масови протести и събиране на много хора на едно място.

Това е мнението на председателя на УС на БЛС Иван Маджаров.

Предстоят трети избори, политическата нестабилност се отразява върху здравната система и се стига до нестабилност да се преборим с епидемията от коронавирус. Пандемията става заложник на предизборната обстановка, това се случва дори и на науката, а и на самите лекари. Имаше коментари миналата година, че лекарите не лекуват, а източват НЗОК, коментира Маджаров в студиото на бТВ.

Ясно е, че мерките са повлияни политически, и миналата година имаше политически оттенък, но сега сме изправени пред ситуацията да не можем да приложим това, което виждаме в някои други авторитарни държави, като Китай например, смята Иван Маджаров.

Той поясни и ситуацията в болниците - случва това, че "там трябва да се преценява на кого да се даде легло или кислород". На въпрос има ли дефицит на такива, той даде пример: Представете си луксозен ресторант с десет маси, ако има 100 човека, а може да приеме 20, обслужването няма да е толкова добро". Председателят на БЛС каза, че има непрекъснато напрежение в управлението, въпреки че засега има кислород.

Иван Маджаров коментира и вчерашното символно действие с хващането за ръце на представители на здравни организации в края на брифинга в Министерство на здравеопазването. Има грешки и при едните, и при другите - някои дават противоречиви сигнали в обществото, обясни Маджаров.