За пръв път от 30 години се издава нов учебник за белодробните болести. Екипът е събрал опита на 80 медицински специалисти, съобщава БНР.

В новото ръководство е събрана цялата световна информация, свързана с белодробните болести. Учебникът е представен от проф. д-р Коста Костов, който отбеляза, че пулмолозите са го чакали 30 години.

Костов подчерта, че за пръв път се издава учебник в два тома, който обхваща абсолютно целия спектър на белодробната медицина. Той определи учебника като помагало. В него имало широко представителство на цяла клинична медицинска общност - кардиолози, рентгенолози, патолози, гръдни хирурзи, морфолози, вирусолози. Място намерил спектърът на най-добрите специалисти в областта на респтираторната медицината.

Проф. Коста Костов изрази съжалението си, че издаването на нови учебници в областта на медицината през последните години не е било подпомогнато от държавата. По думите му учебникът е нямало да бъде факт без хора с възрожденски дух. Костов благодари на всички, които са застанали зад него, за да съберат целия световен опит в достиженията на световната пулмология.

Учебникът ще бъде предоставен безвъзмездно на пулмолозите, на джипитата, на библиотеките в медицинските висши училища, на Народната библиотека и на останалите лекари. Той е издаден в 1000 бройки.