2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване на бъбрека е излекувано с хирургична намеса в Болница Токуда. Екипът на д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология, извърши операцията по премахване на нефробластом, обхващащ две трети от бъбрека, заедно със самия орган.

Хирургичната интервенция е предприета, след като онколози потвърдиха предимството на оперативната процедура пред химиотерапията, вземайки предвид крехката възраст на детето и теглото от 5 кг. При липса на навременна намеса при този вид тумори често се стига до бързо нарастване и обхващане на околните тъкани, включително засягане на другия бъбрек и метастази в белите дробове.

Момиченцето е насочено за лечение в Урологията на Болница Токуда от варненско лечебно заведение. Оплакванията започват още на 5-ия ден след раждането с кръв в урината (хематурия) и анемия, която налага кръвопреливане. След онкохематологични консултации и направените образни изследвания - ехограф и скенер, се открива злокачествена формация, която обхваща голяма част от левия бъбрек.

Преценката за хирургична намеса е направена след необходимите консултации с анестезиолози, педиатри и неонатолози. Извърши се премахване на тумора и бъбрека (нефректомия), което в случая е единственото трайно решение с благоприятно развитие за детето. Операцията премина гладко без усложнения като малката пациентка се възстановява бързо след намесата на лекарите от Токуда.

"Това е доста рядък случай - такъв тип вродени тумори се срещат едва при 6 на 1 милион деца. Бързото диагностициране и предприемане на лечението са основополагащи за изхода от заболяването. Успяхме да отстраним тумора съвсем навреме преди засягане на други тъкани и органи като операцията премина изключително добре. Очакваме младата госпожица да се възстанови съвсем скоро", разказа подробности д-р Давидов.

При това заболяване лечението в бърз порядък е решаващо, тъй като то прогресира опасно, може да се разпространи не само локално, но и двустранно с обхващане на другия бъбрек. При ненавременно решение естествената еволюция на заболяването води до появата на метастази. Операцията в ранен етап дава големи възможности за пълно излекуване.