НЗОК не спестява нищо, а закупува дейност и което се отчете, се заплаща. Има достатъчно пари, за да може болниците да работят спокойно. В това увери директорът на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНТ.

Излишъкът в НЗОК няма да бъде върнат в бюджета, изтъкна шефът на Касата.

Проф. Петко Салчев посочи, че при сегашното преизпълнение на бюджета общият брой хоспитализации на пациенти да достигнат 1 800 000. За следващата година той очаква същият брой по обем пациенти. Това, което НЗОК ще се бори е да не се намаляват стойностите от тази година на бюджета. "Нашата молба и битка е да на пипат и да не намаляват някъде", категоричен бе шефът на Касата.

Според него трябва да се преосмисли и начинът на финансиране на болниците. Политиците дълги години неглижирали въпроса и от година започнало да се говори затова. Има си модели как да се промени финансирането на болниците, добави проф. Салчев. Всяка болница няма да има собствени правила за преразпределение на средствата си и да се наблюдават от принципалите му.

Проф. Салчев увери още, че таксата за пациентите от 2.90 лв. няма да бъдат вдигани, а ще си останат същите.

Здравната каса отпуска 774 млн. лв. на лечебните заведения

Здравната каса отпуска 774 млн. лв. на лечебните заведения

Исканията за увеличаване на цените на клиничните пътеки няма да бъдат изпълнени

Във връзка със заплащането в болничните заведения, проф. Салчев обясни, че икономия от заплати на медиците не може да се прави. Преди да се платят всички останали плащания, първо трябва да се платят заплатите, данъците и след това всички останали средства, поясни шефът на Касата.

По думите му проблемът със заплатите е проблем, който е свързан с управлението на конкретната болница. Той даде пример, че общинско лечебно заведение, което не е от София изплатило 700 000 лв. задължения, но не е помислило за увеличението на заплатите на служителите си.

Проф. Салчев посочи, че НЗОК винаги е виновна за всичко. НЗОК не отговаря за заплатите, а закупува отчетена дейност от лечебните заведения. УС на БЛС и надзорният съвет на НЗОК сключиха споразумение за вдигане на цените на клиничните пътеки с 25%, напомни шефът на Касата. Преговорите се водят не само в общите параметри, но и в така наречените алгоритми за изпълнение на клиничните пътеки. Преговорите се водят със съответните експерти от съответните експертни комисии.

НЗОК не може да каже на пациентите да отидат в болница или да отидат в определен регион, уточни проф. Салчев и добави, че Касата осигурява качествени услуги.