Изписани и възстановени са всички деца от Спортното училище в Пловдив, които бяха приети в Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" със съмнение за хранително отравяне. Това съобщиха от болницата, цитирани от БНР.

Не са открити патологични бактерии в микробиологичните проби на учениците, съобщиха и от РЗИ. Изпратени са проби и в Националната лаборатория за изследване за ентеровируси, които да доизяснят причината за хранителния взрив

Още 4 деца от Спортното училище в Пловдив са в болница

Още 4 деца от Спортното училище в Пловдив са в болница

Хранително натравяне

Очаква се по-късно да бъдат представени резултатите на взетите проби от храната в стола от Областната дирекция по храните в Пловдив.

Припомняме, че през миналата седмица 16 ученици бяха приети със симптоми на хранително натравяне след консумация в училищния стол, а здравните институции извършиха пълна проверка в обекта, общежитията и училището. 

Хранително отравяне прати 12 деца в болница

Хранително отравяне прати 12 деца в болница

Състоянието им е средно тежко

По-късно и от БАБХ уточниха, че пробите от храната в Спортното училище в град Пловдив не показват наличие на салмонела, листерия моноцитогенес и бацилус цереус.

Изследването на пробите, взети от храната, консумирана от учениците в Спортното училище в град Пловдив на 12-13.09.2022 година, не констатира наличие на салмонелни бактерии, листерия.

Проби за допълнителни изпитвания за норовирус и ентеротоксини са изпратени в лаборатория на БАБХ в град София. Резултати от тях се очакват след три дни.

Припомняме, Норовирусът е патоген, причиняващ стомашно-чревни инфекции с бързо разпространение. Възможно е да бъде причинител на хранително отравяне, като заразяване може да се случи при консумация на замърсена храна.

При извършеното лабораторното изследване е установено несъответствие по показанията за хигиена на производствените повърхности.

От Агенцията са спрели експлоатацията на обекта и са връчени предписания за извършване на основно почистване и дезинфекция на работните помещения и повърхности, както и за изследване за заразоносителство и здравословно състояние на персонала.