Първата рискова група, която ще бъде тествана с бързите тестове, е тази на полицаите. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския съвет пред Bulgaria ON AIR.

Очаква се днес да започне експериментът с бързите тестове на първата група от 1000 души. Тези тестове ще помогнат да се направи извадка за рисковата група на база, на която да се изготви статистически модел.

По думите на Симидчиев това, което ще дадат като възможност тези тестове, е да се оцени имунният отговор на част от популацията, която все още циркулира в общността и е в контакт с всички останали.

Петима полицаи у нас са заразени с коронавирус

Петима полицаи у нас са заразени с коронавирус

Ивайло Иванов очаква скоро много служители на МВР да са с положителни проби

Той обясни, че първата целева група е тази на полицаите, защото логистично най-бързо и безпроблемно ще стане изследването при тях.

"Първо, те са в преобладаващ контакт със здраво население. Ако изследваме лекарите, вероятността да се получат по-високи резултати, отколкото в популацията, е голяма, тъй като те са в постоянен контакт с болни хора", допълни специалистът.

Той поясни, че изследванията ще дадат възможност да се характеризира какво е разпространението на вируса от гледна точка на имунологията и да покаже какво се случва с груповия имунитет на общността.

Доц. Мангъров не разбира инатенето срещу бързите тестове

Доц. Мангъров не разбира инатенето срещу бързите тестове

Епидемиологичният надзор не се правел както трябва

Симидчиев допълни, че лицата, които предстои да бъдат изследвани, няма да посещават лечебните заведения, защото това е свързано със събиране на групи от хора.

"Това, което ще направим - ще имаме екипи, които ще се занимават с това. В момента се разработва логистиката. Ще имаме много ценна информация, с която ще можем да направим изводи за цялото ни общество, не само за отделна рискова група", добави пулмологът.