Извадиха 55-килограмов тумор на яйчника от 65-годишна жена в столичната университетска болница "Майчин дом", съобщи БГНЕС.

Операцията е продължила няколко часа. Жената е изписана в стабилно състояние след постоперативно лечение.

В световните медицински издания се споменава само за още два подобни случая в света - в Бразилия и в Нигерия. 65-годишната пациентка е доведена от близките ѝ за преглед в "Майчин дом". Тя не е имала болки, но коремът й бил толкова подут, че затруднявал свободното ѝ придвижване.

Пациентката е забелязала първите промени още през 2010 година. През последните няколко години коремът ѝ нараства значително, което вече пречи на всекидневните ѝ занимания и на свободното движение без придружител. След прегледа се установява, че проблемите са предизвикани от огромна туморна формация, прирастнала към предната коремна стена на жената.

В спешно създадения екип за операцията влизат д-р Алън Начев, д-р Весела Карамишева, д-р Светослав Йоров и д-р Николай Гешев. Те извършват интервенцията по изрязване на туморното образувание.

Излекуваха 2-месечно момиченце с тумор в бъбрека

Излекуваха 2-месечно момиченце с тумор в бъбрека

Бебето се чувства добре и се възстановява след операция от уролози в Токуда

Лекарите разбрали, че това е карцином на яйчника, който е растял бавно в последните 8 години. Медиците извели от тялото на пациентката над 48 литра течност и отстранява изцяло туморната формация. Според хистологичните резултати показват раковото образувание е злокачествено.

Усложнения имало и при постоперативния период, продължил две седмици. Огромният размер на тумора е предизвикал промяна в наляганията в организма и са приложени редица реаниматорни мероприятия с изключителна сложност от екипа на професор Силви Георгиев - завеждащ реанимацията на "Майчин дом". Реаниматорите буквално спасяват и връщат към живота 65-годишната жена, описват следилите случая.

В Пирогов извадиха 2-килограмов тумор

В Пирогов извадиха 2-килограмов тумор

Образуванието открито случайно

"От всички ракови заболявания, ракът на яйчниците е сред често срещаните, но благодарение на добрата диагностика в последните години е почти невъзможно да попаднеш на случай на такъв растеж. Изключително горд съм от действията на екипа, който за пореден път доказва, че в "Майчин дом" работят най-добрите специалисти", заяви директорът на болницата професор Иван Костов.