"Качеството на атмосферния въздух е основен приоритет в областта на околната среда по време на предстоящото Българско председателство на Европейския съюз". Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на Форума "Чист въздух" на Европейската комисия, който се провежда в Париж.

България ще акцентира на прехода към кръгова икономика, ефективното използване на ресурсите, устойчивия растеж и екоиновативните решения, обясни министър Димов.

Министърът изтъкна, че България ще бъде домакин на предстоящия Форум за екоиновации в областта на качеството на въздуха.

Този форум ще бъде възможност за обмяна на опит и идеи. Освен това в полза ще бъде, че на срещата ще може да се коментира координирането на действията между ЕК, държавните институции, местната власт, публичния сектор и бизнеса за решаване на проблемите, свързани с качеството на въздуха, и намаляване на рисковете за здравето на европейските граждани.

Форумът "Чист въздух" в Париж беше открит от Еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Той представи моментното състояние и амбициите на ЕК за подобряване качеството на въздуха и призова държавите-членки, общините и регионите да бъдат активни в прилагането на мерките в тази посока.

"Качеството на въздуха е фундаментален тест за всяко общество, на който не можем да си позволим да се провалим", заяви комисар Вела. По думите на еврокомисаря, независимо неоспоримите научни данни за негативния ефект на замърсения въздух върху човешкото здраве и свързаните с него високи здравни разходи, има и добри новини - въздухът, който дишаме днес в ЕС, става все по-чист, а емисиите на основните замърсители - спадат.

Еколози раздават буркани с екологично чист въздух пред Съдебната палата

Еколози раздават буркани с екологично чист въздух пред Съдебната палата

Екологични организации завеждат колективен иск срещу СО заради липсата на адекватни и спешни мерки в борбата с мръсния

Междувременно днес в центъра на столицата раздаваха "Зимнина за софиянци" под формата на екологично чист въздух, затворен в буркани. Това раздаваха пред Съдебната палата от Група за чист въздух. Зимнината е представена под формата на етикети за "Свеж въздух от Мусала", "Био въздух от западните склонове на Родопите", "Златен въздух от Трънския Балкан", "Кристален въздух от Пирин планина".

Днес представители на групата сезираха Апелативния съд в София с идеята той да върне за разглеждане в Софийски градски съд искът им срещу общината за бездействието й по отношение на мръсния въздух. Ивайло Хлебаров от екологично сдружение "За земята" коментира, чедоказателствата за мръсния въздух се съдържат от измервателните станции в София, получени по Закона за достъп до информация от Изпълнителна агенция по околна среда.