"Зимнина за софиянци" под формата на екологично чист въздух, затворен в буркани раздаваха пред Съдебната палата от Група за чист въздух. Зимнината е представена под формата на етикети за "Свеж въздух от Мусала", "Био въздух от западните склонове на Родопите", "Златен въздух от Трънския Балкан", "Кристален въздух от Пирин планина".

Първата инициатива на Групата, обединяваща представители на екологични организации и сдружения е завеждането на колективен иск срещу Столична община заради липсата на адекватни и спешни мерки в борбата с мръсния въздух в София.

Колко е чист въздухът в България?

Колко е чист въздухът в България?

Мръсният въздух убива 15 000 българи годишно

Днес представители на групата сезираха Апелативния съд в София с идеята той да върне за разглеждане в Софийски градски съд искът им срещу общината за бездействието й по отношение на мръсния въздух. Ивайло Хлебаров от екологично сдружение "За земята" коментира, че доказателствата за мръсния въздух се съдържат от измервателните станции в София, получени по Закона за достъп до информация от Изпълнителна агенция по околна среда.

"Тези данни показват, че тази година месеците януари и февруари са били по-мръсни отколкото през 2013-та, 2015-та и 2016-та година. Не можем да твърдим, че има ясна тенденция за изчистването на въздуха в София", коментира той. Хлебаров посочи, че делото се води с цел да се предприемат по-бързи и по-адекватни мерки за въздуха в София.

Дизелови и бензинови автомобили по равно замърсяват въздуха на София

Дизелови и бензинови автомобили по равно замърсяват въздуха на София

Обсъжда се по-стриктен контрол за вредни емисии при първа регистрация на автомобилите

Организациите припознават публичният натиск като основен начин за предприемането на бързи и адекватни мерки. В България проблемът с качеството на въздуха основно се отнася към използването на твърдо битово гориво и частния автомобилен транспорт. Посоките на мерките са по отношение на транспорт в София и подобряване на градския транспорт и неговото развиване.

Димо Господинов, юридическият представител на Група за чист въздух обясни, че очаква съдът да даде повече указания за това какви доказателства са необходими. Очаква се Софийският апелативен съд да се произнесе до месец по жалбата.