Личните лекари отказват да издават болничен лист на родител със здраво карантинирано дете до 12-годишна възраст. Причината е в Наредбата за медицинската експертиза, която регламентира правилата за издаване на болничните листове. Там липсва хипотезата за деца, които не ходят на училище заради карантина, представиха казуса от БНР.

Майка на две деца - едното е на девет години и половина, другото - на две години и половина съобщи, че личните лекари не могат да издадат болничен за карантиниран контактен ученик до 12-годишна възраст, ако не е болен. Така родителят трябва да ползва неплатен отпуск, за да си гледа детето 10 дни, без да има доходи.

ГЕРБ предлага: Под карантина с есемес, задължително тестване на контактните лица

ГЕРБ предлага: Под карантина с есемес, задължително тестване на контактните лица

С внесените промени задължителното болнично лечение отпада

Майката разказа, че целият клас е поставен под карантина заради болно детенце. Личният лекар е отказал болничен, с който тя може да гледа своето здраво, но подложено на карантина дете. Аргументът му е, че в Наредбата за медицинска експертиза е записано, че болнични могат да издават личните лекари само на деца, върнати от детско заведение. Така родителите на деца до 12-годишна възраст, не могат да получават болничен за гледането на това дете.

"След майчинството за малкото ми дете съм използвала цялата си отпуска. Сега съм в неплатена отпуска, за да я гледам, докато видя накъде ще се развие ситуацията с коронавируса и да мога спокойно да се върна на работа", обясни майката.

"Затварят се децата, затварят се и родителите, за да ги гледат, защото по закон до 12-годишна възраст децата не бива да останат сами", каза майката.

Тя предлага институциите да променят Наредбата, за да обхваща децата до 12-годишна възраст.

В сега действащата Наредба за медицинската експертиза изрично е записано, че временна неработоспособност е налице в определени случаи, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи. Изброените примери са общо заболяване; злополука; належащ медицински преглед или изследване; карантина; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението.

Общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова потвърди, че болничен може да се издаде само за дете, върнато от детска градина. "Вината не е в нас, такава е Наредбата", мотивира се д-р Николова.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обаче е категоричен, че няма нужда да се променя наредбата и в нея изрично да се дописва и думата училище:

"Направихме наше проучване и няма да бъде върнат болничен. От НОИ е уточнено, че този член се отнася в настоящата ситуация и за ученици. Няма причина някой да се притеснява, че за издаден болничен по такъв повод няма да му бъде заплатен", обясни д-р Маджаров.