С настъпването на есента и предстоящата зима е време да обърнем внимание на здравословните предизвикателства, които могат да възникнат. Професор Тодор Кантарджиев увери в ефира на БНТ, че в момента няма сериозни опасности, но структурата на заболяванията вероятно ще се промени с по-студените месеци.

Преди два месеца се наблюдаваше леко увеличение на случаите на COVID-19, но сега положението се е стабилизирало. Настоящият коронавирусен щам е подвариант на Омикрон, който, за щастие, не причинява тежко протичане на заболяването при повечето хора. Въпреки че имунитетът на населението не е толкова силен, както в началото на пандемията, болните не се увеличават драстично. COVID-19 остава по-опасен за възрастните хора и тези с компрометиран имунитет, например пациенти, подложени на химиотерапия.

Важно е да се отбележи, че старите тестове могат донякъде да засекат новия вариант, но при нас бързите тестове все още са значително по-скъпи в сравнение с други страни, като например Гърция. Ваксинираните хора имат предимство, тъй като изграждат имунна памет. Това означава, че техният организъм по-лесно разпознава вируса и реагира по-бързо при контакт с него. Дори при по-слаба защита, имунната система остава по-ефективна срещу новите варианти на вируса.

Все още е рано да се говори за грипни епидемии. Според проф. Кантарджиев, първите доказани случаи на грип обикновено се появяват през ноември, но това са единични случаи. Епидемичното разпространение на грипа обикновено започва през декември, като пикът на случаите се очаква през януари и февруари. Дотогава циркулират други вируси, но те не причиняват тежки заболявания и симптомите обикновено отшумяват за около седмица.

Професорът припомни, че най-важните правила са проветряване на помещенията, самоизолация при симптоми и носене на маски при контакт с много хора, особено за възрастните. В момента няма опасност от нови вирусни щамове, а ваксинациите срещу грип се препоръчват на хората над 65 години, които могат да се възползват от тях безплатно. Освен това, ваксината срещу пневмококи също е важна за възрастните и е добре да бъде направена. По отношение на детските заболявания като магарешка кашлица и морбили, ситуацията е спокойна и родителите могат да бъдат по-спокойни тази есен и зима.

Въпреки че предстоящите месеци носят типични за сезона заболявания, ситуацията засега е под контрол. Ключовите моменти са спазването на основните предпазни мерки и актуализирането на ваксинациите. С адекватна грижа за себе си и околните, можем да преминем през есенно-зимния сезон с минимални здравни рискове.

Епидемиолог очаква пика на грипната епидемия през януари и февруари

Епидемиолог очаква пика на грипната епидемия през януари и февруари

Най-правилното време за ваксинация срещу грип е през октомври