Бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ), Тодор Кантарджиев заяви, че смята, че сме постигнали добър колективен имунитет срещу covid-19, съобщи Би Ти Ви.

В страната са ваксинирани 30% от населението, като 700 000 души са с поставена бустерна доза. Повече от половината население в столицата София е ваксинирано и това е спомогнало да се постигне добър колективен имунитет, сподели Кантарджиев.

Той обаче изтъкна, че вирусът все още съществува и не трябва да го подценяваме.

Тодор Кантарджиев отчете като позитивна тенденцията за намаляване на броя на заразените през последните дни, както и излизането на няколко области от червената зона. Той добави, че Омикрон е преминал през по-голямата част от населението и хората са го прекарали по-леко.

Експертът не скри разочарованието си, че твърде малко хора са си поставили ваксина. Той сподели, че в момента се поставят предимно бустерни дози и все по-малко първи дози ваксина. Според него ни очаква спокойно лято.

Кантарджиев призова да не се допуска грешката от миналото лято и първа доза да си поставят неваксинираните и преболедувалите.

Той сподели, че е малка вероятността Омикрон да мутира в по-опасна версия.

Тодор Кантарджиев: Много хора вече се срещнаха с Омикрон, затова вълната е в спад

Тодор Кантарджиев: Много хора вече се срещнаха с Омикрон, затова вълната е в спад

Хората да носят маски...