Омикрон вече е преминал през голяма част от населението и на това се дължи намаляването на броя на заразените, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

"Биологическият характер на Омикрон е, че ще мине през голям брой хора. Мина и в българското общество: тези с бустер не разбраха, тези с две дози ваксина вдигнаха температура, а голяма част от хората са контактни с Омикрон. На това се дължи намаляването на случаите, а не на другите мерки." - коментира той в предаването "Денят ON AIR".

Проф. Кантарджиев изрази облекчение, че броят на заболелите намалява почти навсякъде в страната, най-стремително в първите засегнати области - като Благоевград. Той предупреди, че във Варна не трябва да се бърза с облекчаването на мерките.

"Господ ни помага при това ниско имунизационно покритие, при това състояние на здравната система, особено след управлението на министър Кацаров. Нещата минават много благоприятно при нас, с минимални щети, макар че броят на починалите все още е голям. Броят на заболелите намалява, най-стремително това се случва в първите засегнати области." заяви бившият директор на НЦЗПБ.

Той приветства решението за отпадането на "зеления сертификат", но препоръча хората да продължат да носят маски - особено в градския транспорт и където има много хора. По думите му, особено важно е проветряването.

"Честото проветряване води до намаляване на риска", посочи експертът.

"Сертификатите бяха побългарени, а през това време имаше и непремерени послания от страна на МЗ и някои специалисти: "Направихме изследване - 50% са били в контакт с вируса!" Ако бяха наистина толкова и имат силен имунитет, защо са тези пикове? Вижте колко хора се разболяха и умряха. Да, не могат да се стигнат рекордите на Кацаровото управление, но с определени стъпки и особено ваксиниране можеше да се постигне нещо." - изтъкна професорът.

Според бившия директор на НЦЗПБ, провалът на здравните власти с ваксинацията в България произлиза от погрешния подход към отделните групи.

3411 нови случая на коронавирус, 4712 души са в болница

3411 нови случая на коронавирус, 4712 души са в болница

53-ма души починаха...

"12% не искат и да чуят - за тях ваксината е отровна. С тях не може да се работи. Един процент имат страхове. Най-голям, около 50%, е процентът на отлагащите решението за ваксинация - които чакат по-хубавите ваксини. Не беше работено с тези отделни групи." - отбеляза проф. Кантарджиев.

Той предупреди, че по-хубави ваксини няма да дойдат, тъй като всички изследвания сочат, че най-ефективни са РНК-ваксините.

"Чувам много неистини за ваксините, което ми е неприятно - не намерихме верния тон. Много антиваксъри твърдят, че не се умира от COVID. Вчера излезе в The Lancet за данните от аутопсиите на хора с COVID-19 в Германия. 86% са умрели от COVID и 14% са умрели от COVID с нещо друго." - подчерта проф. Кантарджиев.