"Рискът за българите за зараза с маймунска шарка е малък." Това заяви пред Нова телевизия професор Тодор Кантарджиев. Той добави, че след падането на COVID ограниченията, пренасянето на вируси е станало по-лесно. Вирусологът изрази мнение, че трябва да се засили граничния контрол.

Увеличаващите се случаи на маймунска шарка вдигнаха на крак Световната здравна организация (СЗО).

Кантарджиев описа симптомите на вируса. "Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло - най-много по ръцете и краката. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни", обясни съветника на Столичната община по здравните въпроси.

По думите му от тази група вируси е и едрата шарка. От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни - значи неваксинирани за едра шарка", заяви Кантарджиев.

Професорът твърди, че случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един, допълни той. Кантарджиев заяви, че все още се изяснява как точно се предава вируса.

11 страни регистрираха стотици случаи на маймунската шарка

11 страни регистрираха стотици случаи на маймунската шарка

СЗО работи по насоки за предпазване в страните по света