Световната здравна организация (СЗО) работи върху допълнителни насоки за страните как да смекчат разпространението на маймунска шарка, на фона на опасенията, че случаите може да нараснат още повече през летните месеци.

Това каза старши съветник на агенцията на ООН пред "Ройтерс".

Учените са озадачени от разпространението на маймунската шарка на Запад

Учените са озадачени от разпространението на маймунската шарка на Запад

Огнищата в Африка обикновено са в селски райони при близък контакт със заразени плъхове и катерици, не в градове

Работната теория на СЗО, базирана на идентифицираните досега случаи, е, че огнището е предизвикано от сексуален контакт, каза Дейвид Хейман, председател на стратегическата и техническа консултативна група на СЗО за инфекциозни опасности с пандемичен и епидемичен потенциал. Той ръководи среща за огнището в петък.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, което обикновено е леко и е ендемично в части от Западна и Централна Африка. Разпространява се чрез близък контакт, което означава, че може да бъде сравнително лесно овладяно чрез мерки като самоизолация и хигиена, след като бъде идентифициран нов случай.

Избухването в 11 страни, където не е ендемично, е много необичайно, според учени. Регистрирани са повече от 100 потвърдени или предполагаеми случая, повечето от които в Европа.

Хейман, професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, каза, че експертите вероятно ще дадат повече насоки на страните през следващите дни. Здравните служители в няколко страни предупредиха, че случаите може да се увеличат допълнително по време на големи летни събирания и фестивали.

И Австралия регистрира случай на маймунска шарка

И Австралия регистрира случай на маймунска шарка

Механизмът на разпространение не е като при COVID, заявиха здравните власти

"Това, което изглежда се случва сега, е, че той е влязъл в населението като сексуална форма, като генитална форма и се разпространява, както и полово предаваните инфекции, което засили предаването му по целия свят", каза Хейман.

Той каза, че срещата на СЗО е свикана "поради спешността на ситуацията". Комитетът не е групата, която би предложила обявяване на извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, най-високата форма на тревога на СЗО, която в момента се прилага за пандемията COVID-19.

Вместо това Хейман каза, че международният експертен комитет, който се срещна чрез видеоконференция, е разгледал какво трябва да се проучи за огнището и е съобщил на обществеността, включително дали има някакво асимптоматично разпространение, кои са изложени на най-голям риск и какви са различните пътища на предаване са.

Той каза, че близкият контакт е основният път за предаване на вируса, тъй като лезиите, които са типични за болестта, са много инфекциозни. Например родителите, които се грижат за болни деца, са изложени на риск, както и здравните работници.

Заради това някои страни започнаха да ваксинират екипите, лекуващи пациенти с маймунска шарка, използвайки ваксини срещу едра шарка.

Много от настоящите случаи са идентифицирани в клиники за сексуално здраве.

САЩ регистрираха първи случай на маймунска шарка откакто вирусът бе локализиран в Европа

САЩ регистрираха първи случай на маймунска шарка откакто вирусът бе локализиран в Европа

Възрастните, ваксинирани срещу шарка, имат добър имунитет, но по-младите поколения са напълно незащитени

Ранното геномно секвениране на шепа от случаите в Европа предполага сходство с щама, който се разпространи по ограничен начин във Великобритания, Израел и Сингапур през 2018 г.

Хейман каза, че е "биологично правдоподобно" вирусът оттогава да циркулира извън страните, където е ендемичен, но не е довел до големи огнища в резултат на блокирането на COVID-19, социалното дистанциране и ограниченията за пътуване.

Той подчерта, че епидемията от маймунска шарка не прилича на първите дни на пандемията COVID-19, защото не се предава толкова лесно. Тези, които подозират, че може да са били изложени или проявяват симптоми, включително обрив и треска, трябва да избягват близък контакт с други, каза той.

"Има налични ваксини, но най-важното послание е, че можете да се предпазите", добави той.

Португалия регистрира 5 случая на маймунска шарка при хората

Португалия регистрира 5 случая на маймунска шарка при хората

Това е необичайно огнище на заболяване, характерно само за Африка