Учени, които са наблюдавали множество огнища на маймунска шарка в Африка, казват, че са объркани от скорошното разпространение на болестта в Европа и Северна Америка, пише "Тайм".

Случаи на болестта, свързана с шарка, преди са били наблюдавани само сред хора с връзки с Централна и Западна Африка. Но през последната седмица Великобритания, Испания, Португалия, Италия, САЩ, Швеция и Канада съобщават за инфекции, предимно при млади мъже, които преди това не са пътували до Африка.

Франция, Германия, Белгия и Австралия потвърдиха първите си случаи на маймунска шарка в петък.

"Смаян съм от това. Всеки ден се събуждам и има повече страни със заразени", коментира Ойуеле Томори, вирусолог, който преди оглавяваше Нигерийската академия на науките и който участва в няколко консултативни съвета на Световната здравна организация.

"Това не е видът на разпространение, който сме виждали в Западна Африка, така че може да има нещо ново, което се случва на Запад".

Маймунската шарка обикновено причинява треска, втрисане, обрив и лезии по лицето или гениталиите. СЗО изчислява, че болестта е фатална за до един на всеки 10 души, но ваксините срещу шарка защитават, а някои антивирусни лекарства също се разработват.

Една от теориите, които британските здравни служители изследват, е дали болестта се предава по полов път. Здравните служители помолиха лекарите и медицинските сестри да бъдат нащрек за потенциални случаи, но казаха, че рискът за общото население е нисък.

Нигерия отчита около 3000 случая на маймунска шарка годишно, съобщи СЗО. Огнища обикновено са в селските райони, където хората имат близък контакт със заразени плъхове и катерици, каза Томори. Той каза, че много случаи вероятно са пропуснати.

Томори се надява, че появата на случаи на маймунска шарка в Европа и други страни ще допринесе за научното разбиране на болестта.

САЩ регистрираха първи случай на маймунска шарка откакто вирусът бе локализиран в Европа

САЩ регистрираха първи случай на маймунска шарка откакто вирусът бе локализиран в Европа

Възрастните, ваксинирани срещу шарка, имат добър имунитет, но по-младите поколения са напълно незащитени

Ръководителят на СЗО по реакция на спешни случаи, д-р Ибрахима Соче Фол, призна тази седмица, че все още има "толкова много неизвестни по отношение на динамиката на предаването, клиничните характеристики и епидемиологията".

В петък Британската агенция за здравна сигурност съобщи за 11 нови случая на маймунска шарка, заявявайки, че "значителна част" от последните инфекции в Обединеното кралство и Европа са били при млади мъже без история на пътуване до Африка, които са били гейове, бисексуални или са правили секс с мъже.

Властите в Испания и Португалия също заявиха, че техните случаи са при млади мъже, които предимно са правили секс с други мъже и казаха, че тези случаи са прихванати, когато мъжете са се появили с лезии в клиники за сексуално здраве.

Експертите подчертаха, че не знаят дали болестта се разпространява чрез секс или друг близък контакт, свързан със секс.

Нигерия не е виждала предаване по полов път, каза Томори, но отбеляза, че вирусите, за които първоначално не е било известно, че се предават чрез секс, като Ебола, по-късно е доказано, че го правят, след като по-големите епидемии показват различни модели на разпространение.

Същото може да важи и за маймунската шарка, каза Томори.

В Германия министърът на здравеопазването Карл Лаутербах каза, че правителството е уверено, че огнището може да бъде овладяно. Той каза, че вирусът се секвенира, за да се види дали има някакви генетични промени, които биха могли да го направят по-инфекциозен.

Ролф Густафсон, професор по инфекциозни болести, каза пред шведската телевизия SVT, че е "много трудно" да си представим, че ситуацията може да се влоши.

"Със сигурност ще открием още няколко случая в Швеция, но не мисля, че ще има епидемия по някакъв начин", каза Густафсон. "Няма нищо, което да предполага това в момента."

Учените казаха, че макар че е възможно първият пациент (пациент 0) да се е заразил, докато е в Африка, това, което се случва сега, е изключително.

"Никога не сме виждали нещо подобно на това, което се случва в Европа", каза Кристиан Хапи, директор на Африканския център за върхови постижения за геномика на инфекциозните болести. "Не видяхме нищо, което да покаже, че моделите на предаване на маймунската шарка се променят в Африка. Така че, ако нещо различно се случва в Европа, тогава Европа трябва да разследва това."

Хапи също така посочи, че прекратяването на кампаниите за ваксинация срещу шарка след ликвидирането на болестта през 1980 г. може по невнимание да подпомогне разпространението на маймунската шарка. Ваксините срещу шарка също предпазват от маймунска шарка, но масовата имунизация е спряна преди десетилетия.

"Освен хората в Западна и Централна Африка, които може да имат някакъв имунитет срещу маймунска шарка от предишно излагане, липсата на ваксина срещу шарка означава, че никой няма имунитет срещу маймунска шарка", каза Хапи.

Шабир Махди, професор по ваксинология в Университета на Витватерсранд в Йоханесбург, каза, че подробното разследване на огнището в Европа, включително определянето кои са първите пациенти, сега е критично.

"Трябва наистина да разберем как е започнало всичко това и защо вирусът сега набира сила", каза той. "В Африка е имало много контролирани и редки огнища на маймунска шарка. Ако сега това се променя, наистина трябва да разберем защо."

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

Свиква се извънредно експертно заседание