Сегашното ръководство на Министерството на здравеопазването е твърде диалогично, нещата ще се изяснят с браншовите организации и ще се създаде удовлетворяващо ситуация. Случаите са много, но хубавото в цялата ситуация е, че вирусът ще заразява повече, но ще се прекарва по-леко. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

47% от столичани са ваксинирани, 68% е интензивността на COVID леглата.

При Омикрон се заразяват особено много млади хора и деца. Трябва да се продължава с проветряването, поставяне на апарати за стерилизация на въздуха за всички зимни инфекции в училищата и обществените сгради, трайна дезинфекция на повърхности и да се вземат мерки на ротационен и групов принцип по предприятията, за да не се допуска смесването на различни групи, обясни Кантарджиев.

Всеки пети тест за COVID-19 e положителен

Всеки пети тест за COVID-19 e положителен

2847 са новите случаи,

Опасността е от много болни и много временна нетрудоспособност, предупреди Кантарджиев.

Той добави, че опасността за хората, които не са имали контакт с вируса, е много по-голяма и ще увеличи натиска към болниците. Проф. Кантарджиев съветва хората, които са с първа доза, в следващите седмици да са внимателни да не се заразят и на опашката, когато чакат да се ваксинират. Когато имунната система е с антигенно дразнене, е хубаво човек да се пази, призова Кантарджиев.

Той призова да се носят маските и който се чувства болен, да не ходи на работа, да не се среща с хора и да се самоизолира.

Кунчев очаква нормализиране на ситуацията с COVID-19 след февруари

Кунчев очаква нормализиране на ситуацията с COVID-19 след февруари

Здравният инспектор е притеснен здравните решения да не се взимат от улицата