Здравният министър Стойчо Кацаров не знае защо вчера бе уволнен от поста неговия заместник Димитър Петров. Кацаров не е и питал за мотивите служебния премиер Стефан Янев, в чийто правомощия е да взима такова решение.

"Ние сме членове на политическия кабинет, това означава, че по всяко време може да бъдеш освободен от длъжност. Премиерът не ми дължи обяснения, а и аз не съм искал обяснения", заяви Стойчо Кацаров в отговор на въпрос в студиото на Нова телевизия. Кацаров увери обаче, че нищо не се потулва, но и не се дължат никакви обяснения. Нашият мандат вече свършва, ние сме в здравното министерство още 2-3 седмици, допълни той.

Здравният министър Стойчо Кацаров би участвал в редовно правителство само ако то има ясна визия за реформа, а такава реформа се налага.

Кацаров открои и основни елементи от тази реформа: демонополизация, приватизация, регулация, здравният министър да не се занимава с личните лекари, а да се съсредоточи върху общественото здраве - превенция, промоция и околна и обществена среда.

Кацаров: Здравната система се нуждае от незабавна реформа

Кацаров: Здравната система се нуждае от незабавна реформа

Какъв аргумент е "аз ви правя услуга с парите на другите"?

Той обясни, че е приел да стане здравен министър в първото служебното правителство, подкрепяйки президента Румен Радев в лично качество, тъй като вижда в неговите действия, че застана на страната на гражданите срещу мафията. За втория мандат, отново служебен, се е съгласил да остане, защото по това време вече сме навлезли във коронавирусната вълна на епидемия.

Сега Стойчо Кацаров не е получавал и обсъждал оставане на поста в редовно правителство.

Кацаров: Системата обслужва доставчиците на здраве, които ядат баницата

Кацаров: Системата обслужва доставчиците на здраве, които ядат баницата

По закон не могат да се разкриват бързо легла за COVID