Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров поиска от трибуната на парламента областните болници да бъдат предадени на общините и те да вземат решение кой и как да управлява, тъй като виждат какво става пред очите им и са заинтересувани да ги управляват.

"Да не си кривим душата, МЗ и начинът, по който се определя управлението на болниците, Съветът на директорите са превръщат в инструмент за партийни интереси, а не за управление на болниците. Трябва ли министърът да стопанисва държавните болници", пита се Кацаров, който смята, че ако това не се промени настоящата ситуация в здравеопазването ще продължи да бъде трагична. По думите му, освен че страната има тежки демографски диспропорции, има проблеми и вътре в болниците откъм медицински персонал.

Недъг на здравната система в основата на уволнението на Балтов

Недъг на здравната система в основата на уволнението на Балтов

Според Мангъров болничната и доболничната помощ трябва да вървят заедно

"Централизираният модел на управление, на който върхът са НЗОК и здравният министър, а баницата е бюджетът на МЗ и НЗОК - този модел трябва да бъде променен, парите трябва да вървят след пациента. Това е начинът да се постави потребителят в центъра на здравната система, сега никой не се интересува от него. Превърнахме системата за задоволяване на доставчиците, които получават предварителен бюджет, който не се изработва, а трябва да се усвои, така че следващата година да имаш по-голям бюджет. Така изградена системата не работи в интерес на пациентите, тя работи в интерес на група хора и ще реагира всячески против това да се реформира здравната система, свикнала да усвоява субсидиите", посочи още здравният министър.

Той е категоричен - губещите от това са потребителите, за които е изградена здравната система и които предплащат медицинска услуга.

За здравна реформа трябват корави лидери

За здравна реформа трябват корави лидери

Мирослав Ненков не смята, че проблемът с недостига на медици ще се реши

Преди това министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров призова депутатите към спешни законодателни промени, които да позволяват на болниците бързо да се преструктурират, за да могат да осигурят необходимия брой легла за COVID болни. Той посочи, че сега законът не позволява да се разкрият незабавно нови болнични структури, а това отнема няколко месеца. В същото време Законът за здравното осигуряване не позволява да се сключи договор със здравната каса в същата година, в която е разкрита новата структура. Кацаров даде за пример здравния министър Костадин Ангелов, който също се е сблъскал именно с това, затова и единственият вариант бил да се промени законът.

За анекс към Националния рамков договор призова Стойчо Кацаров

За анекс към Националния рамков договор призова Стойчо Кацаров

Нужна ни е спешна реформа в здравната система