В последните дни се оказа, че белите престилки не убиват, а помагат. Това с ирония заяви пред БНТ доктор Мирослав Ненков, който определи средата, в която работят те, медиците, като много токсична.

По думите му хората у нас вярват, че ако нещо се обърка, то е заради лекарска грешка, а ако пациентът се излекува, това е от Бога. По думите на Ненков няма как да се пият 32 ракии на ден и после да се каже, че лекарите изпуснали чернодробната цироза. Иначе е много удобно, подчерта той.

Здравната система се управлява от години по начин, който не е добре нито за пациентите, нито за персонала в нея, убеден е Ненков. Здравната система е удобна за "много гнусни, но чувствителни хора", както се изрази и зарази това и не спомена на кого е удобна здравната система. Много течове имаме здравната система, според Мирослав Ненков, който е и бивш здравен министър.

Нужни са корави политически лидери, за да се запушат дупките в здравната система и Ненков не е оптимист: Едва ли скоро ще се появи корав лидер, за да осъществи здравната реформа.

Също така проблемът с недостига на медици няма да се реши, а ще се задълбочава, а по мнението му "това не е въпрос на пари".

Мирослав Ненков не смята, че трябва да се разхлабят мерките.