Уволнението на проф. Асен Балтов и това, което се случва в института "Пирогов", са прояви на основния недъг на нашата здравна система.

Това заяви доц. Атанас Мангъров в отговор на въпрос на News.bg дали подкрепя протеста на колегите си в защита на бившия директор на Института за спешена медицинска помощ "Пирогов" - проф. Асен Балтов.

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

Синдикатът притеснен, че се посяга на единствената спешна болница у нас

Заплащането на стойността на лечението е чисто технически проблем. Много е лесно да се установи колко системи, антибиотици и други медикаменти са използвани, посочи той.

Мангъров обясни, че стойността на лечението следва да се заплаща в този случай от НЗОК. Заплащането на медицинския труд трябва да бъде независимо от стойността на лечението.

"Всички магарии, които стават в нашата здравна система се дължат на това, че за да могат хората да изкарат достойно възнаграждение, трябва да правят фокуси и да бичат клинични пътеки, защото това е единственият начин да получат достойно възнаграждение. Колкото по-скъпи клинични пътеки и колкото по-неадекватно се изпълняват те, толкова по-малко заплати остават за медицинския персонал", категоричен бе доц. Мангъров.

"Пирогов" възразява на Здравната каса

"Пирогов" възразява на Здравната каса

Според Габровски очевидно се влиза в нов цикъл, свързан с напрежение в здравната система

Основният недостатък, който е генетично заложен в здравната ни система, е разделянето на доболничната и болничната помощ. Доболничната и болничната помощ трябва да работят заедно и да бъдат част една от друга. Това са двата основни генетично заложени недъзи и ако ние не положил усилия да ги отстраним, няма да бъдат нещата добре, посочи доц. Мангъров.

По думите му, ако доболничната и болничната помощ започнат да работят заедно, 90 на 100 от частните болници ще увиснат.