КНСБ и Федерацията на синдикатите от здравеопазването - КНСБ са твърдо против уронването на доброто име на единствената спешна болница у нас - УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов".

Позицията на синдиката е по повод отстраняването от длъжност на шефа на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

Те заявяват, че не приемат констатациите за установени нарушения при лечение на пациенти с коронавирус, преди обстоятелствата да са напълно изяснени.

От КНСБ изразяват притеснение от факта, че се посяга към най-голямата болница и водеща в областта на спешната и бедствената медицина, изнесла според тях голяма част от пандемията на раменете си.

Те са категорични, че това е един добър колектив с добри екипи, в който всички служители са работили, получавайки работните си заплати и възнаграждения, без съкращения или неплатени отпуски.

"Пирогов" се вдигна на протест срещу уволнението на Асен Балтов

"Пирогов" се вдигна на протест срещу уволнението на Асен Балтов

Служителите на болницата го искат обратно на директорския пост

От синдиката изтъкват, че в "Пирогов" е сключен един от най-добрите Колективни трудови договори между синдикатите и ръководството на болницата в страната, благодарение именно на директора проф. Балтов.

Здравеопазването има нужда от реформи, но не и по този грозен и неефективен начин да се дискредитира една от най уважаваните болници и нейният изпълнителен директор, подчертава се в позицията.

От КНСБ призовават да се спре със всяването на смут и да се оставят медицинските специалисти да работят спокойно в името на здравето на пациентите.

Те настояват, ако се докажат нарушения, да се търси персонална отговорност за тях по предвидения законов ред.

"Пирогов" възразява на Здравната каса

"Пирогов" възразява на Здравната каса

Не мога да кажа дали решението е политическо

От КНСБ посочват, че застават зад исканията на работещите в болницата и нейния директор проф. Асен Балтов.

Припомняме, по-рано днес персоналът на болница "Пирогов" излезе на протест в подкрепа на уволнения проф. Асен Балтов.

Той самият призна, че е останал изненадан и е разбрал за уволнението си от медиите.

За решението стана ясно вчера - дни, след като резултатите от извършената проверка в "Пирогов" показаха, че болницата трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения. Причината е, че средствата са били получени неоснователно.