Екипът на "Пирогов" подготвя възражение на заключенията, направени от Здравната каса след проверката. Вчера на база заключенията на доклада здравният министър смени управлението на Спешната болница, проф. Асен Балтов бе сменен с друг директор. По думите на зам.-директора на "Пирогов" проф. Николай Габровски заключенията на Касата са напълно оспорими от морална и законова гледна точка. Проверката на Здравната каса, която установи няколко протокола за неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лв.

"По времето на епидемията разплащането с болниците ставаше по съвсем различен начин. Взе се решение 85% от очакваните ни приходи да бъдат давани, независимо от това дали работим, или не. Това бяха гарантирани средства", добави проф. Габровски.

Според Габровски очевидно се влиза в нов цикъл, свързан с напрежение в здравната система. "Не мога да кажа дали е политическо решение, или лично, но е такова, което е взето в пълно противоречие на принципите, които бяха декларирани за прозрачност, последователност и предвидимост. Едно решение, което е без никакви сериозни аргументи", коментира в "Здравей, България"

Смениха директора на "Пирогов"

Смениха директора на "Пирогов"

Проф. Иван Поромански е новият шеф

Обяснението на проф. Габровски за случващото се в лечебното заведение е, че сега някой казвал, че за времето, в което болницата е имала гарантирани средства - те трябва да се връщат, защото не са спазени определени алгоритми.

"Ние стигаме до крайности, които не знам как да обясня по прост начин. Не става дума за фалшиви болни и фалшиви хоспитализации. Не става въпрос някой да лъже и да има финансова изгода от това", категоричен е зам.-директорът на спешната болница.

По думите му на става дума за абсурди по отношение на твърдението, че са нарушени алгоритмите за лечение на пациенти с COVID, защото това е ново заболяване.

"Пирогов" възразява на Здравната каса

"Пирогов" възразява на Здравната каса

Според Габровски очевидно се влиза в нов цикъл, свързан с напрежение в здравната система

Повечето хора приемат като лична обида твърденията, че в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" не е лекувано правилно и е имало измами. Никакъв финансов интерес не е имал УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" да долекува хората. Имаше лечебни заведения, които затвориха своите врати и получиха 85%. Работещите болници сега са тормозени, допълни той.

Припомняме, на 13 юли 2021 г. в изявление от Българския лекарски съюз съобщиха, че е наложително да спре административният тормоз върху болниците. Същият ден от "Пирогов" възразиха срещу нарушения, открити от Касата.