Системата се нуждае от незабавна реформа. Изкарването на истината не е достатъчно.

В студиото на Нова телевизия служебният здравен министър Стойчо Кацаров предупреди за критичното състояние на системата. Той се надява да има редовно правителство, което да вземе мерки. Кацаров не е получавал предложение нито за разговор, нито за участие в един кабинет на "Има такъв народ".

В студиото на Нова телевизия Кацаров даде отново разяснение по скандала между него и "Пирогов", който се получи след като обяви, че той е един от онези 402 пациенти, за когото са изписани фалшиви диагнози. Кацаров уточни, че е изнесъл данните за себе си, тъй като има право на това. Няма право да изнася лични и чувствителни данни за други лица. "Аз ги показвам, защото това е моето здравно досие и моите лични данни. Показвам го, защото мога, нямам право да показвам на другите хора - общо 402."

НЗОК се превръща в инструмент за поръчкови проверки, притеснен Ангелов

НЗОК се превръща в инструмент за поръчкови проверки, притеснен Ангелов

Служебният кабинет целенасочено ни водел към нова COVID вълна

Абсолютно несъстоятелен и нелеп е аргументът на лекаря от "Пирогов", който го е лекувал, според Кацаров, тъй като здравноосигурено лице има право да получи безплатно въпросните изследвания.

"Изказването и тезата, че на мен ми се прави услуга, не е коректно... Какъв аргумент е - "взимаме 2500 лв. от НЗОК, за да не платиш 100 - 200 лв. Аз ви правя услуга с парите на другите..." попита Стойчо Кацаров. Това по думите му е вероятно практика и в други болници, но тя е порочна.

Освен това той изнесе и конкретни факти: По Национален рамков договор всеки пациент има право на два контролни прегледа в рамките на месеца след изписване от болницата. "Аз съм здравноосигурено лице - защо да нямам право да получа това изследване, а да трябва да плащам. Дори и да плащам - един скенер не струва 400 лв., Здравната каса заплаща 80 - 100 лв. на болницата, почти всяка една болница вече разполага със скенер", обясни Кацаров.

Той показа и документите в студиото, като сред тях има Декларация за информирано съгласие за източника на средства - подписът под нея не е негов сравнен с други документи. Това е документна измама.

МЗ: Балтов отстранен заради еднолично управление

МЗ: Балтов отстранен заради еднолично управление

НЗОК ще проверява и други болници, където има сигнали

Историята на заболяването, описана в документите, също не отговаря на истината. Януари месец му е направен скенер и изследване на кръвта, а в документите са описани редица други неща, които не са му правени, включително и изписани лекарства.

"Аз не бих бил съгласен на получа стигмата "чернодробна цироза" до края на живота си, това не струва 100 - 200 или дори 400 лв.", отсече Стойчо Кацаров. За диагнозата си той е разбрал преди месец, когато е поискал документите. В началото на годината такива документи не е получавал.

На въпрос ще има ли още наказания по случая, Кацаров посочи, че е направил това, което е трябвало - освободил е директора на болницата, тъй като той е отговорен за това. Самите лекари не носят отговорност за управлението и Стойчо Кацаров не приема ръководството на болницата да се крие зад гърба на лекарите. Иначе за кого ще са наказанията - това ще решава прокуратурата.

Той отказа да посочи конкретни имена на ръководители, лекари и болници, които са взимали огромни заплати и допълнителни възнаграждения. Отново негов аргумент беше, че това би било изнасяне на лични данни като част от договорите им. Потвърди обаче, че има случаи на 50 - 60 хиляди лева заплати и бонуси от стотици хиляди левове и то напълно законно.

Източването на НЗОК - често, по принуда и престъпно

Източването на НЗОК - често, по принуда и престъпно

Адвокат Мария Петрова: Такива неща са ежедневие