Конкретният повод за отстраняването на проф. Асен Балтов като директор на "Пирогов" е междинният доклад на НЗОК, който Министерство на здравеопазването е получило, след като излезе окончателният доклад, а той потвърждава констатациите на междинния. Съветът на директорите на болницата също е подал сигнал, че проф. Балтов не му е предоставял документи или са се бавили със седмици и дори не са имали помещение, също така болницата има просрочени задължения за над 10 млн.лв. Това заяви пред Министерство на здравеопазването зам.-министър Димитър Петров.

"Смятаме, че това, което касае обществените болници и средства, трябва да се оповестява. Има и други данни, включително и на действащия съвет на директорите, те самите твърдят, че се управлява "Пирогов" непрозрачно, че Балтов крие множество материали, които са му поискали. Практиката показва, че когато при определени критерии се смени ръководството, следват още фрапиращи факти", обясни Димитър Петров. Той уточни, че става дума за нарушения по две клинични отделения - бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания и ако има и други нарушители на закона - това ще са от 5 до 10 човека в двете отделения. Възможно е да носят вина шефовете на определени клиники, тъй като според проверката се касае за нарушения, основно по две клинични пътеки.

Проф. Балтов е изненадан, разбрал от медиите, че е уволнен

Проф. Балтов е изненадан, разбрал от медиите, че е уволнен

Той ще търси правата си в съда

Много случаи говорят за неупражнен контрол от страна на изпълнителния директор. Проф. Асен Балтов е упражнил неефективен контрол, не трябва да допуска отчитане, но неизвършена дейност, защото това е грубо нарушение. Налице са ясно дадени констатации от пациенти, които доказват, че не са били там - 6 потвърдили, други пациенти не фигурират, не всички са склонни да дадат информация, има и служители в "Пирогов", на които са им пускали истории на заболявания, когато пациентите са били на работа. По време на работа са се водили по клинична пътека в "Пирогов", не са били дори в болнични, уточни Петров.

По думите му, има също много неизпълнени алгоритми по клинични пътеки, няма задължителни образни изследвания, които реално доказват диагнозата. Работят по НРД и лекарите го знаят добре, категорични са от МЗ. След тези данни НЗОК ще проверява и други болници, където има сигнали по своя методология. Относно протеста в защита на проф. Асен Балтов, от МЗ са категорични: "Един директор на болница да се олицетворява като атака срещу болницата и лекарите. Това, което е правил управителят, няма нищо общо с дейността на лекарите. Очаква се да излязат още факти по проверката на НЗОК, намекна зам.-министърът, който уточни, че е разговарял със Съвета на директорите.

"Пирогов" се вдигна на протест срещу уволнението на Асен Балтов

"Пирогов" се вдигна на протест срещу уволнението на Асен Балтов

Служителите на болницата го искат обратно на директорския пост

"Фактите показват, че управителят на болницата пречи на самия съвет на директорите, не може да се управлява еднолично такава е голяма болница, която е държавна. Говори се за отчетен, но неизвършена дейност, затова съдбата на всеки изпълнителен директор ще е същата. МЗ ще бъдат безкомпромисни", категоричен е Димитър Петров. В съвета на директорите влиза представител на МЗ и председател е д-р Валентин Димитров. Има нарушения по 700-800 клинични пътеки и това е стойността, която НЗОК плаща, има нарушения от друг тип по другите клинични пътеки на стойност 1 милион.

НЗОК има основания да даде резултатите на министъра, има процедура между министъра като принципал и изпълнителния директор на болницата. Като такъв Балтов може да бъде уволнен и поради финансовото състояние на "Пирогов" - над 10 млн.лв. просрочени задължения, основно от консумативи и медицински изделия, повече от които са платени от пациентите, НЗОК, но не и от фирмите. Срещу тях не е предприет никакъв ход, може би ще се появят и други основания, коментира зам.-министърът.

"Пирогов" възразява на Здравната каса

"Пирогов" възразява на Здравната каса

Според Габровски очевидно се влиза в нов цикъл, свързан с напрежение в здравната система

Какво ще се случи

Прекратяване на договора с НЗОК - след като мине процедурата НЗОК ще прекрати и договора по тези две клинични пътеки на "Пирогов". "Политически причини за отстраняването на Балтов няма - това е служебен кабинет, в който няма партийни кадри, а експерти. Ако има политически назначени директори, когато те не си вършат работата, това е политическо уволнение. Тук става дума за няколко болници - за конкретни данни за нарушения, да не се говорим след един месец какво ще видим друго в "Пирогов", каза още Димитър Петров. Той подчерта, че от МЗ са извикали и уведомили Съвета на директорите, те в момента са пуснали искане до Балтов да прехвърли разпоредителните сделки до съвета, тъй като се опасяват, че в този период може да се стигне до укриване на документи и други действия.

В Пирогов "лекували" над 400 мними болни

В Пирогов "лекували" над 400 мними болни

Докладът на НЗОК сочи, че част от тях били служители на болницата

Ако проф. Асен Балтов не подпише, не изпълнява решения на съвета на директорите. Димитър Петров поясни, че Балтов отдавна е бил предупреден от министър Стойчо Кацаров, че потвърдят ли се констатациите на НЗОК, той ще го освободи заради неефективен контрол върху дейността. Проф. Балтов ще обжалва, но се очаква да се появят нови основания. В момента се отстранява само директорът, никой не е казал нищо срещу "Пирогов", нито срещу лекарите в него. Може би ще се срещнат с лекарите. Има достатъчно данни за смяна на Балтов като директор, който трябва в рамките на закона да управлява, никой няма нищо нито срещу лекарите, нито срещу сестрите, нито срещу "Пирогов", нито доброволци, на които не се е плащало нищо.

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

КНСБ против дискредитирането на "Пирогов" и проф. Балтов

Синдикатът притеснен, че се посяга на единствената спешна болница у нас

На въпрос "кой в какъв джип се е возил" Димитър Петров коментира, че в този джип са се возили много хора, а той лично не останал с впечатление на проф. Асен Балтов да му е приятно по време на пандемия, но - "въпрос на личен избор". Новият временно изпълняващ директор на "Пирогов" проф. Иван Поромански - началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия на болницата, може да стои на поста до 6 месеца, очаква се скоро да бъде обаче обявен конкурса за изпълнителен директор на болницата.

Смениха директора на "Пирогов"

Смениха директора на "Пирогов"

Проф. Иван Поромански е новият шеф

Припомняме, по-рано днес персоналът на болница "Пирогов" излезе на протест в подкрепа на уволнения проф. Асен Балтов.

Той самият призна, че е останал изненадан и е разбрал за уволнението си от медиите.

За решението стана ясно вчера - дни, след като резултатите от извършената проверка в "Пирогов" показаха, че болницата трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения. Причината е, че средствата са били получени неоснователно.