Импровизиран брифинг на медиците в "Пирогов" по повод изказването на служебния министър д-р Стойчо Кацаров, че е един от фиктивните пациенти на болницата, заради които бе сменен и директорът проф. Асен Балтов.

Доц. Петър Атанасов, директор на COVID отделението, разказа пред бТВ, че проверки по случая няма нужда да се правят и разказа: За съжаление съм проявил повече внимание към Кацаров, отколкото е било нужно, тъй като ни свързва дългогодишно и искрено приятелство. За долекуване Кацаров не е връщан, съпругата му е помолена за контролни прегледи и дали има нужда от допълнителни прегледи".

Той показа документите - те са описани по клинична пътека чернодробна цироза. За Петър Атанасов твърденията на Кацаров са лъжа, защото идва от заглавие на клинична пътека и диагноза, която на практика е остра чернодробна недостатъчност, за да се изключат усложнения с бъбреците и белия дроб. Има история на заболяването, съставена в деня на приемането на хоспитализацията, като лично съм обяснил, че го пускам, защото плаща изследвания, които са доста скъпи, образна диагностика, скенер и т.н., обясни още Петър Атанасов. Той уточни, че първата хоспитализация е била борба за живота му. За него д-р Кацаров е излъгал, защото е човек с медицинско образование и юридическо образование и е ръководил НПО с дейност да съди лекари - "би трябвало да прави разлика между клинична пътека и приемна диагноза, която съдържа съмнения какво би могло да се открие, и окончателната диагноза, което е обобщаващо мнение".

Петър Атанасов добави, че на практика д-р Стойчо Кацаров е лекуван два пъти в "Пирогов" - първият път е лекуван, вторият път не е лежал в болницата, той го е пуснал да е приходящ, но не значи, че не е лекуван лично от него. По думите му това е изключение, "направено като за брат". Продаде ме за дребни политически дивиденти, категоричен е Атанасов.

Втори ден "Пирогов" протестира

Втори ден "Пирогов" протестира

В подкрепа на отстранения директор проф. Асен Балтов

Днес пред "Пирогов" отново има протест в подкрепа на отстранения от НЗОК и МЗ проф. Асен Балтов.

Маргарита Танева, старша медицинска сестра, коментира, че това отношение, което се парадира, засяга цялата болница и труда, усилията, които хората са положили, и е подигравка с работата им.

Проф. Диян Енчев, началник на клиниката по травматология, поиска да спре тормозът в болницата и поиска това ръководство на МЗ да си ходи, както и шефът на НЗОК.

Той също коментира казуса с д-р Стойчо Кацаров. На 21-24 дата е бил в "Пирогов", направени са 25 изследвания и два скенера, цената е над 500 лв. Доц. Атанасов искал да спести тези пари, "тъй като не е морално да искаш пари за човек, който е със синдром на ковид". По думите му това са разминавания и атака срещу болницата.

Припомняме, вчера персоналът на болница "Пирогов" отново излезе на протест в подкрепа на уволнения проф. Асен Балтов.

Асен Балтов ще обжалва уволнението си

Асен Балтов ще обжалва уволнението си

Той обвини здравния министър в опит за дискриминиране на държавните болници

Той самият призна, че е останал изненадан и е разбрал за уволнението си от медиите.

За решението стана ясно дни, след като резултатите от извършената проверка в "Пирогов" показаха, че болницата трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения. Причината е, че средствата са били изписани за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Такова обаче изобщо не е било извършвано.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че той самият е един от фиктивните пациенти, на които е била поставена такава диагноза, но без да са му правени изследвания.