Аз съм един от тези хора, с такава диагноза, без да са ми правили тави изследвания. Здравният министър Стойчо Кацаров лично показа в студиото на БТВ разпечатка на документите, които в "Пирогов" са отчели, че са му правили изследвания и му е поставена диагноза за чернодробна цироза. Кацаров заяви, че е бил в "Пирогов" като пациент през ноември месец, а тези изследвания, които никога не са му правени, са от периода 21 - 24 януари. Тогава не съм бил в болница, отсече Стойчо Кацаров.

В този смисъл би могъл да бъде свидетел на прокуратурата, потвърди Кацаров.

МЗ: Балтов отстранен заради еднолично управление

МЗ: Балтов отстранен заради еднолично управление

НЗОК ще проверява и други болници, където има сигнали

Вчера директорът на "Пирогов" Асен Балтов бе отстранен от длъжност, след като проверката установи нарушения за над 1 млн. лв. с изписани средства за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Уволнението предизвика редица реакции, предимно негативни, а тази сутрин пироговци излязоха да протестират в подкрепа на бившия директор. Припомняме, че един от първите лекарски протести в страната - през 2007 година - бе отново на пироговци.

Докладът на Здравната каса с установените нарушения е предоставен както на МЗ, така и в прокуратурата.

По думите на Стойчо Кацаров действието по освобождаването на Асен Балтов е единствената възможна реакция от негова страна да един доклад с установени сериозни нарушения. Самите лекари нямат общо с установените нарушения, 99% от тях нямат и представа за тях.

"Пирогов" възразява на Здравната каса

"Пирогов" възразява на Здравната каса

Не мога да кажа дали решението е политическо

"Ситуацията е драматична, не можем да продължаваме да толерираме това, категоричен бе Кацаров по отношение на корупцията, измамите и едновременно с това неглижирането на лекарското съсловие - "да има много за едни и трохи за останалите". Кацаров бе още по-категоричен, че докладът на Здравната каса безспорно установява нарушенията. Те са общо 400 и все по тези две диагнози. 

Стойчо Кацаров обясни обаче, че нарушенията с фалшивите диагнози не водят само до т.нар. източване на Здравната каса. На база тези диагнози, хората могат да си извадят доживотен ТЕЛК, но може да имат проблеми при сключване на застраховка или например, при взимане на кредит, тъй като при съответните диагнози не биха били способни да връщат заемите си.