В "Пирогов" всичко е извършвано прозрачно. В това увери бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

По думите му твърденията за непрозрачното управление на "Пирогов" са едни откровени лъжи и явно портите на заместник-министър Димитър Петров са разклатени, щом си служи с тях. Тук се опитва да се внуши, че има казус "Александровска болница", но не е така, увери Балтов.

След като е направена равносметка, се оказва, че по време на пандемията "Пирогов" са похарчили над 8.5 млн. лв. за лечение на пациентите. Тези разходи били абсолютно наложителни, като медиците не са се опитвали да спестяват от лечение. Проф. Балтов нито е виждал Стойчо Кацаров, не е имал никакъв контакт с него, не е говорил по телефона с него и не е имал контакти със заместник-министрите.

Ние виждаме какво се случи за тези два месеца и половина и се оказа, че министърът на здравеопазването е бивш председател на неправителствена организация, започна да прави проверки и да ликвидира ръководства, посочи Балтов. Присъединявам се към мнението на БЛС и УС на Софийската лекарска колегия и искаме оставката на шефа на НЗОК Петко Салчев, защото той си позволява, след като минаха двете вълни, в момента да пуска проверки, категоричен бе проф. Балтов.

МЗ: Балтов отстранен заради еднолично управление

МЗ: Балтов отстранен заради еднолично управление

НЗОК ще проверява и други болници, където има сигнали

Проф. Балтов ще вземе мерки и ще обжалва уволнението си. В съда ще бъде доказано, защото на мен не ми се дава възможност да пусна заявленията си, изтъкна той. Оказва се, че аз съм некомпетентен, непрозрачен и управлявам незаконно болницата, недоумява медикът.

Правят се внушения, опорки и той (Стойчо Кацаров - б.р.) се опитват да настроят обществото против нас. В последните два месеца и половина не се увеличиха ваксинациите, не сме подготвени за нова вълна и мисля, че много хора ще разберат какво се случи през тези два месеца и половина - опит за тотално дискриминиране на държавните болници от служебния здравен министър и всички ние ще берем плодовете на неговия труд в следващите месеци, предупреди проф. Балтов.

Той посочи, че делта вариантът е тук, но не се взимат мерки за това.

Припомняме, вчера персоналът на болница "Пирогов" излезе на протест в подкрепа на уволнения проф. Асен Балтов.

Той самият призна, че е останал изненадан и е разбрал за уволнението си от медиите.

За решението стана ясно дни, след като резултатите от извършената проверка в "Пирогов" показаха, че болницата трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения. Причината е, че средствата са били изписани за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Такова обаче изобщо не е било извършвано. 

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че той самият е един от фиктивните пациенти, на които е била поставена такава диагноза, но без да са му правени изследвания.

В Пирогов "лекували" над 400 мними болни

В Пирогов "лекували" над 400 мними болни

Докладът на НЗОК сочи, че част от тях били служители на болницата