Ръководството на "Александровска болница" ще бъде сменено. Новината съобщи в сутрешния блок на БНТ заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Той обясни, че в "Александровска болница" проблемът е как съветът на директорите е разпределял средствата без участието на един от членовете. Това е нарушение на договора за управление, те не могат да заседават по подобен начин, посочи Петров.

Финансовото състояние на болницата от 7 години се влошава, натрупаната загуба почти е достигнала размера на капитала на дружеството. Трупат се по 5-6 млн. дългове на година от 2013 г., отчете заместник министърът.

Трагично финансово състояние на Александровска болница установиха в МЗ

Трагично финансово състояние на Александровска болница установиха в МЗ

Констатирано е и грубо нарушаване на правилата за работа на Съвета на директорите

По отношение на проверките в болница "Лозенец" за източване на НЗОК Димитър Петров заяви, че НЗОК е констатирала множество пациенти с една и съща диагноза в обхвата на съдовата хирургия. Това практически са били амбулаторни пациенти, които са отчетени по клинични пътеки, обясни той.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

Възстановени са голяма част от средствата, разговаряно е с ръководството на болницата. Те са споделили, че вероятно става въпрос за техническа грешка, но заместник-министърът заяви, че има съмнения това да е вярно. Министерство на здравеопазването ще провери такива сигнали и в други болници.

Според него за трансплантацията на висш държавен служител, прередил пациенти в листата на чакащи само министър-председателят и министърът на здравеопазването са можели да наредят подобно нещо.

Димитър Петров увери, че ваксините, които са излишни, вероятно ще бъдат дарени на съседни държави или ще бъдат продадени. На първо време става въпрос за около 150 000 ваксини на "Астра Зенека".

По-късно през деня новото ръководство на Александровска болница вече е факт.

Смениха Съвета на директорите на Александровска болница

Смениха Съвета на директорите на Александровска болница

Този екип е до провеждането на конкурс