Напуснах съвета на директорите, а не самата болница. Напуснах като знак на несъгласие. Това заяви пред БиТиВи доц. Александър Оскар - началник на клиниката по очни болести в Александровска болница.

Поводът за напускането му е натиск от страна на ръководството да одобрят доклад за разходи. Изпратих сигнал до тогавашния министър на здравеопазването. Изпратих нов сигнал до здравния министър, смятам, че това не е начин да се управлява което и да е лечебно заявление, каза доц. Оскар.

Доц. Ал. Оскар е лекар на 2020 г., проф. Мутафчийски с отличие за борбата срещу COVID-19

Доц. Ал. Оскар е лекар на 2020 г., проф. Мутафчийски с отличие за борбата срещу COVID-19

БЛС връчи наградите „Лекар на годината”...

След неговия доклад и след протест на някои лекари с искане за прозрачно управление започва лавина от репресивни мерки към хората, които не са съгласни как се управлява лечебното заведение. Трима от колегите в протеста за професионално администриране сега ги грози административно наказание, каза доц. Оскар.

Това е в разрез с моите морални и етични разбирания, обясни той.

В коментар на репликата, че е имало комуникационен канал през социалните мрежи за обсъждане на разходите за болницата, доц. Оскар заяви, че за важни въпроси има начин как да се комуникира. Обсъждания на двора и по коридорите не е сериозно.

Протоколите, които той е отказал да подпише, са подписани от другите двама членове на Съвета на директорите. Като член не мога да гарантирам че законно се е процедирало, каза той. Тези протоколи представляват заседания, които не са се провели. На 29 декември не съм бил в София, а тук се е провело заседание на Съвета на директорите, обясни офталмологът.

Той е шокиран от статия във вестник "Капитал", че зам.-директорът на Александровска болница е плащал на фирма на тъщата на бившия директор на болницата и министър от кабинета "Борисов-3" Костадин Ангелов за доставка на храна. С моето семейство дарихме пари за храна на медиците на първа линия, обясни доц. Оскар.

Превеждани са средства през благотворителна фондация, основана през Александровска болница и Ангелов не е заличен от нея дори като министър. Май-юни месец 2020 г. ситуацията не беше така, както бе март-април 2020 г., каза доц. Оскар. Според него има грубо нарушение на моралните норми. Когато се обединихме да помагаме, някои хора са се облагодетелствали.

През 2013 г. приходите на болницата са 38 млн. лв. няма просрочия. Започва период на постепенно увеличаване на загубите на болницата и увеличение на доставките. Натрупаната обща загуба за този период е 65 млн. лв. до м.г. От интервю на служебния министър Стойчо Кацаров стана ясно, че 68 млн. са задълженията на Александровска болница за последните 5 месеца, което значи с още 3 млн. лв. са се увеличили. Капиталът на болницата е 70 млн. лв., загубите са достигнали почти капитала на болницата, обясни той.

Преди 7 г. болницата не е имала никакви задължения, сега е в катастрофално състояние, каза доц. Оскар.

Запитан дали подобни изказвания не рушат имиджа на Александровска болница, той обясни, че не се е стремял за медийна изява.

Шефът на Александровска болница не приел оставката на началника на клиниката по нефрология

Шефът на Александровска болница не приел оставката на началника на клиниката по нефрология

Превръщат сградата на клиниката по нефрология в отделение за лечение на КОВИД

Подадох сигнал до принципала на болницата, а управителят на лечебното заведение проф. Богов в студиото на "Лице в лице" ме обвини в лъжа. Аз отговорих няма как като ме обвиняват в лъжа да остана безучастен, каза доц. Оскар.

"Връзка с политическите изказвания нямам, нямам политически аспирации, нямам аспирации да бъда директор на болницата, искам да съм лекар и преподавател. Важно е болницата да се управлява от хора, които знаят как се управлява да обединим усилията си и да помогнем", обясни доц. Оскар.

В Александровска болница зоват да не им сменят шефа прибързано

В Александровска болница зоват да не им сменят шефа прибързано

Реформата в здравеопазването не започва с "махането на няколко глави"

По думите му има 610 работещи в болницата, които защитават ръководството. Някои от тези 600 колеги се оплакаха че им е упражняван натиск. Немалка част от медиците искат промяна, сред тях има и дългогодишни лекари.

Той каза за призив от 20 лекари, голямата си част дори не взимат заплата от Александровска болница, но вече 5 месеца не получават възнаграждение, което са изработили. Те са подали заявление с копие до мен. Медици на първа линия, защото участват във ваксинационния процес. На някои от лекарите е платено за направените ваксинации, на други - не, допълни доц. Александър Оскар.

Александровска болница се включва в масовата ваксинация и с мобилни екипи

Александровска болница се включва в масовата ваксинация и с мобилни екипи

56 души са ваксинирани от сутринта в лечебното заведение