Да не бъде разстройвана работата в Александровска болница преди да бъдат ясни резултатите от стартиралите проверки. Това призовават служителите на лечебното заведение в отворено писмо, разпратено и до медиите.

Призивът е иницииран от ръководството на болницата. Събрани са подписите над 610 лекари, медицински сестри, лаборанти, специализанти, химици, физици, болногледачи, препаратори и администрация.

Решението за този призив е взето на среща на работещите в болницата, провела се на 25 май, за обсъждането на ситуацията в Александровска след появили се публикации и публични обвинения за непрозрачно управление.

В призива служителите на болницата припомнят, че са били на първа линия в борбата с COVID-19 от самото начало на пандемията и са преминали през всички вълни без сериозни сътресения. Не са били връщани пациенти, не загинаха наши колеги лекари, сестри или друг персонал, заразени на работа. "Болницата ни остана стабилна и спокойна и работеха всички структури - въпреки обстоятелствата. Всички ние работехме и получавахме заплати, нямаше съкращения или неплатени отпуски - независимо от тежките месеци за дейността ни."

МЗ временно спря проекти за държавни болници за около 25 млн. лева

МЗ временно спря проекти за държавни болници за около 25 млн. лева

Всички оферти са отивали при зам.-министър Жени Начева

Задълженията, за които е обвинявано ръководството не са натрупани за 6 месеца, не са натрупани и за 1 година, се посочва в призива, където се заявяв, че ситуацията в Александровска с нищо не се отличава от тази на останалите държавни болници. И тя е резултат от неглижирането години наред на трудностите, пред които е изправена всяка работеща болница, особено по-големите и най-вече университетски структури.

Служителите в Александровска признават, че здравеопазването у нас има нужда от реформа, но той не бива да започва с "махането на няколко "глави" - при това в дни на избори, след като едва сме преминали през дните на пандемия."

В призива се предупреждава, че промяната на директора на Александровска, а и на всяка друга държавна голяма болница под натиск на публичното говорене и без сериозни доказателства за злоупотреби и вина, в междувремието на две предизборни кампании няма да е нищо друго освен поредното доказателство, че в България да работиш в сферата на здравеопазването не е най-умният избор, който може да направи човек за живота си.

Затова и призовават всички отговорни институции да не бъде сменяно ръководството на "нашата Александровска болница" - особено като реакция на публично говорене и медийни атаки, защото това ще доведе до сътресения в най-старата и една от най-големите Университетски болници.

"И ще затрудни в огромна степен лечението на пациентите ни, обучението на хиляди студенти, които започват своя професионален път в Клиниките на Александровска, а на нас ще отнеме спокойната среда за работа и развитие!"

Припомняме, че преди две седмици депутатът от ИСМВ Мая Манолова внесе сигнал за злоупотреби в Александровска болница. Сигналът бе даден на служебния министър Стойчо Кацаров. Според сигнала, който се опира на информация на лекар от болницата Александър Оскар, нарушенията са за харчене на милиони с еднолични решения и без заседания на Съвета на директорите. Бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов, който преди да стане министър, беше и директор на Александровска болница, отхвърли обвиненията.