Здравното министерство временно спря действията на държавните болници по обществени поръчки, финансирани със средства за капиталови разходи от бюджета на ведомството, съобщи БиТиВи в свое разследване.

Това са проекти на болници за около 25 млн. лв., които все още не са стигнали до изпълнение. Това стана ясно от думите на зам.- министъра на здравеопазването Димитър Петров пред bTV. 

Подходът при смяна на директорите на държавни болници - чисто партиен

Подходът при смяна на директорите на държавни болници - чисто партиен

Практика било партията на власт да урежда свои хора в държавните лечебни заведения

Разпоредена е проверка за харчовете на предходните ръководства на министерството в пандемията - купуване на респиратори, предпазни средства и лекарства. За голяма част от тях няма проведени никакви процедури, т.е. спускани са директни договори с изпълнители по незнайно какви оферти, не са сформирани работни групи, обясни Петров.

Ръководството на здравното министерство проверява разходването на пари през 2020 г., твърди служебният зам.-министър на здравеопазването. По думите му въпросителни възникват основно около харчове в първите месеци на пандемията, когато здравен министър бе Кирил Ананиев.

БЛС: 2021 г. е началото на края на българското здравеопазване

БЛС: 2021 г. е началото на края на българското здравеопазване

Здравната система се нуждае от още 500 млн. лв., за да бъде спасена в пандемията

Всички оферти са идвали при един зам.-министър и той по негово усмотрение е внасял докладни записки, които са отивали в Министерски съвет с предложение за директни договори с определени фирми, следва и решение на Министерски съвет. Става въпрос за Жени Начева, допълни Петров.

От своя страна Начева заяви, че ще коментира след като проверката приключи и се запознае с доказателствата и изводите от нея.

От ГЕРБ също заявиха, че Кирил Ананиев ще коментира, когато се появят ясни доказателства за твърденията на Петров.

Докладът от проверката се очаква да е готов след около 10 дни.

В същото време служебният здравен министър Кацаров временно блокира действия по проекти на болници за 25 млн. лева. Сред тях попада проект на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Д-р Ненков вижда глупаво управление в здравеопазването с отвратителен резултат

Д-р Ненков вижда глупаво управление в здравеопазването с отвратителен резултат

Mроблемите нямало да се решат от един министър, а със стратегически решения

Имаме проект, който касае доставка на операционни маси, операционни лампи, по който все още не сме приключили с избран изпълнител, обясни главният юрисконсулт на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив Тенчо Василев.

Проверява се и целесъобразността на проектите. За два от проектите от министерството посочват, че не намира такава, а именно изграждане на инфекциозна клиника в УМБАЛ Александровска и ремонт на помещение за циклотрон в УМБАЛ "Иван Рилски".

От УМБАЛ Александровска обясниха, че искат да изградят инфекциозна клиника. Твърдят, че имат всички разрешителни от институциите, включително подсигурени средства от министерството. От УМБАЛ "Иван Рилски" отказаха да коментират. След около седмица се очаква да бъдат разблокирани действията по проектите с изключение на тези, които министерството намира за нецелесъобразни.