Така нареченото "източване на Здравната каса" макар и често срещано явление, е престъпно, независимо от обстоятелствата. Това заяви адвокатът по медицинско право Мария Петрова в студиото на БТВ по повод отстраняването на директора на "Пирогов" Асен Балтов и разменените обвинения между Стойчо Кацаров, Министерство на здравеопазването от една страна, и пироговци от друга страна.

Подобни неща са ежедневие в почти всяка една болница без значение дали тя е голяма столична болница или се намира в столицата или е малка провинциална болница. Почти всяка болница, която работи със Здравна каса има пропуски в тази посока.

Стойчо Кацаров един от тези фалшиви пациенти на "Пирогов"

Стойчо Кацаров един от тези фалшиви пациенти на "Пирогов"

В този смисъл би могъл да бъде свидетел на прокуратурата

"Лечението в болница се извършва в болница, няма приходящи пациенти или такива в отпуск, затова имаме извънболничната помощ, която обаче е силно неглижирана последно време, защото финансирането от НЗОК е насочено към болниците, обясни Петрова по повод твърденията на служителите на болницата, че служебният здравен министър е бил наясно, че в края на януари е бил хоспитализиран в "Пирогов", а целта е била да му се извършат контролни изследвания след боледуване от коронавирус два месеца по-рано. Контролните прегледи са право на пациента, но когато отидем на такъв не се хоспитализираме отново, не се създава нова история на заболяването.

"Всички опити и спекулации, без да искам да звуча като защитник или адвокат на д-р Кацаров са меко казано абсурдни от юридическа гледна точка", каза Петрова.

Недъг на здравната система в основата на уволнението на Балтов

Недъг на здравната система в основата на уволнението на Балтов

Според Мангъров болничната и доболничната помощ трябва да вървят заедно

В България нямаме стандарт, по който се оформят епикризите. Здравната каса изисква тази документация да е попълнена и да има поставена диагноза, посочи още един недостатък Петрова. У нас няма работна диагноза и би трябвало да е възможно между наименованието на клиничната пътека и диагнозата има разминавания, защото няма как всички диагнози да бъдат обхванати в имена на клинични пътеки.

По думите ѝ към този казус трябва да се подходи много внимателно, защото три са пострадалите страни - българските лекари, българските пациенти и цялото общество заради занижения контрол и невъзможността на Здравната каса да контролира големия всъщност публичен ресурс.

"Пирогов" трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения

"Пирогов" трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения

Средствата са били получени неоснователно