Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи, че се обсъжда предложение "зелен сертификат" да се издава още след поставяне на първа доза от ваксините.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят сертификат.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали COVID-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR-тестът и антигенният тест са доказателство." - коментира Кацаров в предаването "Денят ON AIR".

"Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя министърът.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от COVID-19 и да бъдеш лекуван в болница." - обясни Кацаров.

Само е напрегнато, не изпускаме контрола, уверява Стойчо Кацаров

Само е напрегнато, не изпускаме контрола, уверява Стойчо Кацаров

Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием

В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник.

"С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест." - увери здравният министър.

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, посочи Кацаров и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта д-р Кацаров.

Стойчо Кацаров: Не очаквайте здравният министър да ваксинира насила

Стойчо Кацаров: Не очаквайте здравният министър да ваксинира насила

Високата смъртност у нас отново се дължи на ниското ниво на ваксинация