България продължава да бъде най-слабо имунизираната страна срещу COVID-19 в Европа. Болниците и лекарите у нас са на своя предел. Ако спазваме мерките - нямаше да стигаме до такива тъжни моменти. Това заяви говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска пред БНТ.

Оказа се, че за голяма част от обществото не е ценност здравето, а да се купонясва, смята тя. Тази вълна е по-жестока, защото много млади хора започнаха да се разболяват и да губят живота си.

Математикът Огнян Кунчев: Вече сме в румънския сценарий

Математикът Огнян Кунчев: Вече сме в румънския сценарий

След десет дни той очаква да достигнем по 170 жертви на денонощие

Статистиката от вчера показва, че за 12 часа дежурство има 510 повиквания, което е ужасяващо много, от тях 200 с ковид, 8 деца - две се наложи да се хоспитализират в болницата, едното дете нямаше един месец, а другото - на 14 г., поясни Сунгарска. Миналата вълна се е стигало до 600 обаждания, което е пикът.

Спешна помощ разполага от 18 до 25 екипа - за населението на София, минимумът трябва да е 80, каза още тя. Има смени с 18-20 екипа, извънреден труд, но от три седмици си задаваме един-единствен въпрос докога ще издържим, коментира тя. Докато колегите даваха живота си, други пиеха бира лятото, много трудно се понася всичко това, загубихме и много колеги, разясни още Катя Сунгарска.

5256 са новите случаи на коронавирус, 154 души починаха, 7680 са в болница

5256 са новите случаи на коронавирус, 154 души починаха, 7680 са в болница

Активните случаи са 96 797...

Думата вече е обезверяване, обществото живее все едно няма вирус, обаче когато опре ножът до кокала, се търси виновникът, това е лекарят, мед. сестрата, санитарката, но не е така, защото те са живи хора. В момента в болниците е жестоко, един лекар и сестра обслужват огромен брой от хора, заради което е невъзможно да не падне нивото на медицинската услуга, коментира тя и уточни, че няма как да няма толерантност. Ние сме във война, в световна, не българска, смята Сунгарска.

Говорителят на Спешна помощ даде за пример, че е направило впечатление, че хората на изкуството са призовавали за смирение и да останем вкъщи, макар че най-много са губели. Те неслучайно са цвета на нацията ни, защото преминаха през ситуацията с изключително достойнство", каза тя.

Има и ваксинирани в болниците, но са малък процент. Има хора, които карат за втори път вируса, но не са се ваксинирали. Има и хора, които твърдят, че ваксините са фалшиви, добави Катя Сунгарска.

На въпрос как се поемат останалите спешни случаи - тя каза, че се прави всичко възможно, макар че дезинфекцията на линейката след ковид случай отнема много време. Ако има хора със сатурация с 90 или 85, но има хора с 30,40, което е на ръба на живота, първо се обслужват тези в най-тежко състояние. Координационната централа се занимава с над 90 болници, много е динамичен процесът и каквото и да се прави, има момент, в който системата прегрява, освен права, обясни говорителят на Спешна помощ.

Николай Витанов за COVID-19: До 10 дни ни очаква "Долината на плача"

Николай Витанов за COVID-19: До 10 дни ни очаква "Долината на плача"

Математикът се съмнява правителството да наложи пълен локдаун

Навсякъде има болни и при тази вълна се вижда, че по-бързо се влиза в тежкото състояние, затова се изчерпват интензивните легла, обясни Сунгарска. 

Огромен процент от работещите в здравната система са за пълен локдаун, съобщи Сунгарска и уточни, че те виждат какво се случва и изнемогват и няма как да не са за пълен локдаун.

До 45 интензивни легла в болница Лозенец, командироват се лекари

До 45 интензивни легла в болница Лозенец, командироват се лекари

Болницата няма проблем с кислорода